Scrisul salvator
Navighează pe-o pagină de carte 21 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Scrisul salvator 5
Departe de ceea ce am numi „o lectură ușoară”, seria de texte din „Literatură și libertate” nu te lasă să întorci vreo pagină, fără să te oprești și să recitești sau să-ți pui cîteva întrebări legate de subiectele pe care Gao Xingjian ți le-a prezentat trecute printr-un filtru subiectiv. Prelegeri ținute de către scriitor în diferite universități ale lumii, cuvintele autorului pot, așa cum spune și criticul Liu Zaifu în „Cuvînt înainte”, să-ți dovedească că dacă un om posedă „curaj și înțelepciune, poate atinge starea cea mai înaltă de trezire”. N-ai să treci de multe teme tratate și ai să concluzionezi, așa cum chiar criticul a făcut-o, că „Gao Xingjian este un astfel de om care posedă ambele însușiri”.
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000, Gao Xingjian vorbește în notele sale, așa cum titlul rezumă, foarte mult despre libertate. Faptul că și-a păstrat libertatea, trăind într-un regim totalitar, prin scris – el scriind, fără să se gîndească că va fi, la un moment dat publicat, este un lucru care justifică abordările sale și care le transformă din simple ipoteze în cuvinte pline de sens, cu adevărate istorii în spate. Legăturile pe care Gao le creează între libertate și scris, văzînd scrisul drept o formă de comunicare cu sinele, singura modalitate de revendicare și păstrare a unei libertăți interioare, sînt puternice și se pot analiza în prelegeri precum „Ideologiile și literatura”, „Creația care trece dincolo de limite” sau chiar în cea denumită „Libertate și literatură”.
Cartea are o structură care facilitează parcurgerea cititorului, notele fiind organizate în patru părți. Dacă prima dintre ele abordează din plin temele lieteraturii și libertății, făcînd o trecere în revistă și a celorlalte forme de arte apropiate scriitorului, partea a doua vizează mai mult domeniul cinematografic, deloc străin lui Gao Xingjian. Laureatul vorbește liber despre realizările sale cinematografice, despre mesajele pe care a vrut să le transmită spectatorilor și despre ce-a reușit de fapt să înfăptuiască. Descrie reacții ale apropiaților sau ale unor simpli oameni din public, care au văzut proiecțiile sale și realizează antiteze între ideea de început și realitate, lăsîndu-te și pe tine să te întrebi – „poate sau nu să existe cinematografie literară?”. Citește-l mai departe și-ai să vezi.
Adaugă un comentariu