Scut științific anti-dușmani
Navighează pe-o pagină de carte 30 octombrie 2017 Niciun comentariu la Scut științific anti-dușmani 6
De șmecherie și de lume rea ai mai auzit, dar sigur n-ai mai citit un cercetător care s-a hotărît că a venit momentul ca cineva să le analizeze într-o lucrare care studiază universul social al manelelor. O temă de doctorat aparte, care a devenit faimoasă în scurt timp, „Șmecherie și lume rea” a lui Adrian Schiop e o carte care, după cum n-ai crede, nu o să te amuze mai deloc.
După ce devii confortabil cu ideea că „da, cineva chiar a luat manelele mai în serios decît un bătrînel beat în toiul dimineții, la sfîrșitul unei nunți”, începi să privești fenomenul cu ochi mai curioși și să vrei să afli, de fapt, ce origini are toată nebunia asta care transformă orice petrecere măruntă într-un bairam desăvîrșit.
Primul capitol, „Scena manelelor în diacronie: muzică clandestină” nu te dezamăgește deloc. Începe firesc, cu o prezentare amănunțită a genului, cu o contextualizare istorică și cu o apropiere cronologică a lăutăriei de prezent. Afli cum, în anii ’90, România a cunoscut un subgen important, din care, mai apoi, s-a dezvoltat maneaua de astăzi și cum muzica bagabonțească a condus încetișor „Spre 2000: Adrian Minune și Carmen Șerban, primii soliști ai țării”, spre „Costi Ioniță și maneaua pop” sau spre „Nicolae Guță, lider la toți șmecherii lăutăriei”. Publicul nu e ignorat, ci este și el supus unei analize în capitolul II, intitulat „Bagabonți și amărîți. Publicul sărac și reflectarea lui în universul de discurs” și nici măcar stilistica nu iese din domeniul cercetării lui Adrian Schiop, care îți prezintă și „Proximitățile stilistice și contaminările gangsta” ale genului. „A fost un job de vis – să iei bani ca să stai prin crîșme sau cluburi și să vorbești cu lăutari și fani. Cît te ține ficatul, să-l tot faci.” Asta zice Adrian Schiop despre lucrarea sa, mai în glumă, mai în serios. Faptul că ți-o prezintă el, așa cum își dorește, n-are cum să nu te facă să citești cartea.
Scriitura, care respectă normele de redactare ale unei lucrări științifice, pare însă una ușoară, pe care subiectul o transformă într-una lejeră. Pînă găsești cartea, caută un best of al anului 2017, dă play și antrenează-te învățînd versuri – cărora, bineînțeles, să le cauți mai apoi explicații „fără număr” în paginile cercetării.
Adaugă un comentariu