Secretele legate ale familiei
Navighează pe-o pagină de carte 7 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Secretele legate ale familiei 7
„Lydia e moartă. Dar ei încă nu știu asta. Ora șase și jumătate dimineața, 3 mai, 1977. Nimeni nu știe nimic altceva decît acest lucru banal: Lydia a întîrziat la micul dejun.” – așa începe povestea volumului de debut al scriitoarei americane Celest Ng. Familia Lee, protagonista romanului, e construită de autoare încă din primă fază ca fiind una controversată: mama americană, tatăl, deși născut în America, de origine chineză și cei trei copii ai lor, cu trăsături deosebite. Lydia, a cărei moarte te lovește încă din prima pagină, are ochii albaștri ai mamei sale și părul negru și drept, ca al tatălui său.
Vestea morții copilului lor preferat pune familia într-o situație din care cu greu pare să-și găsească ieșirea. Suferința și confuzia sînt principalele elemente care încep, treptat, să-și spună cuvîntul și să forțeze familia să-și demonstreze unitatea și să dea dovadă de o autenticitate a trăirilor care se petrec în interiorul ei. Astfel, toți membrii sînt forțați să ia atitudine, să se analizeze și să-i analizeze pe cei din jurul lor, pentru a reuși să lege relațiile, înainte ca ele să se destrame. Îi cunoaștem, rînd pe rînd, pe cei doi copii rămași în viață ai celor doi – mezina Hannah și fiul cel mare, Nath, cu poveștile lor de viață. Dacă Nath își găsește singur un drum separat, fiind acceptat la Harvard, păstrînd, astfel, dorințele mamei sale, Hannah este însă uitată într-un colț al relațiilor familiale și resimte intens toate problemele cu care părinții și fratele său se confruntă.
În celălalt plan, găsești cei doi părinți, ale căror suferințe sînt mai intensificate. Tatăl, James, încearcă să-și ascundă drama și să joace rolul unui actor, prea puțin afectat de tot ce se întîmplă, și încearcă să fie întotdeauna sociabil. Acesta contrastează cu Marilyn, soția sa, a cărui viață pare să-și reverse frustrările abia acum și să realizeze prea tîrziu lucrurile pe care le-a sacrificat pentru a cîștiga, prea devreme, o familie.
Toate personajele au portrete bine accentuate și observi cu ușurință felul în care scriitoarea a instistat pentru a evidenția anumite trăsături ale acestora. Individualitățile, luate separat, formează o serie de individualități puternice pe care, într-un alt context, nu le-ai vedea alăturate. Familia – tocmai motivul care-i aduce împreună, reușește să ofere romanului chiar structura pe care autoarea și-o dorește și te face să realizezi, în final, că tot ea explică și ce se ascunde după „tot ce nu ți-am spus niciodată”.
Adaugă un comentariu