Un om sfîrșit? Nicidecum
Navighează pe-o pagină de carte 12 martie 2012 Niciun comentariu la Un om sfîrșit? Nicidecum 8Am mai spus-o: nu sînt sfîrșit. Titlul acestei cărți e greșit, nu e mare pagubă. În ea e vorba despre un om care e gata să-și vîndă scump pielea și care vrea să termine cît mai tîrziu cu putință.
Citind romanul „Un om sfîrșit” de Giovanni Papini ai impresia că nu ai de-a face cu o simplă carte. Aici nu sînt personaje și întîmplări, intrigi și reușite. Cartea este mărturia unui om care s-a confruntat cu totul, care a luat în piept lumea, dar mai ales pe el și care, la sfîrșit, s-a găsit la fel de singur, abandonat, neînțeles, revoltat și nemulțumit.
Giovanni Papini, un om care a trecut prin toate filosofiile lumii, care a descusut și a realcătuit toate sistemele teoreticienilor, care a trăit și suferit poezia și care a încercat să ajungă Dumnezeu, își așterne sufletul pe hîrtie, își scoate la vedere „viscerele și nervii ca în planșele de anatomie” și povestește cum încă de mic s-a aruncat în pasiuni nebunești și aventuri glorioase ale cunoașterii. A încercat să redacteze o enciclopedie universală, apoi să facă o critică a Bibliei, scriind 200 de pagini înghesuite numai despre primul verset, apoi să facă un manual perfect de literatură spaniolă. Și toate acestea în timp ce se confrunta cu sărăcia în care trăia. „Erau zile triste în care zăboveam mai mult ca de obicei în fața unui chioșc sau a unei vitrine de librărie pentru a citi pe furiș o jumătate de coloană de ziar sau o pagină de carte”.
Giovanni Papini, acest om care după fiecare renunțare a devenit mai deprimat și mai închis în el, a ridicat cunoașterea la rangul de divinitate și i s-a dedicat întru totul. „Amărăciunea continuă a celui care nu are și nu poate avea m-a ținut departe de alții și a trecut spiritul meu prin laminorul durerii, care l-a făcut mai curat, mai fin și mai demn”.
Citind romanul „Un om sfîrșit”, nu știi dacă să-l compătimești, să te temi sau să-l admiri pe Giovanni Papini, acest rebel care ar fi în opoziție cu orice guvern ar conduce lumea. Înțelegi doar că ai de a face cu un suflet zbuciumat, în continuu extaz și agonie, care se chinuie să respire deși abundă de viață și care va încerca mereu să-și depășească condiția de om.
Adaugă un comentariu