Veninul dintre litere
Navighează pe-o pagină de carte 12 mai 2011 Niciun comentariu la Veninul dintre litere 1Întîlnirile cu oamenii care ne fascinează pot fi de mai multe feluri. Cele mai plăcute sînt cele în care îți cunoști maestrul prin opera lui, momentele în care simți că descoperi, că te îndrăgostești, că te lași sedus de mintea unui om, ești cufundat într-o senzație caldă și molcomă, apărat de distanța infinită care se întinde între voi.
De aceea, întîlnirile fizice, transpuse în realitate, cu monștrii sacri pe care îi adorăm sînt și mai periculoase. Pentru că realitatea este seacă, mediocră, stoarsă de toate fanteziile și culorile care încăpeau cîndva între cele două coperți și, atunci cînt în locul zeului la care te închinai în fața ta nu apare decît un om, altarul pe care l-ai construit cu atîta grijă se prăbușește într-o clipă.
„Mario Vargas Llosa mi-a marcat lecturile, formația, și m-a făcut să simt, ca puțini alți scriitori din secolul XX, ce înseamnă năzuința către perfecțuine în proza literară”, spune Gabriel Liiceanu la începutul întîlnirii dintre cei doi în cadrul unei conferințe. Poate că valul de emoții pe care îl încearcă Gabriel Liiceanu este cel care face ca începutul dialogului să fie abrupt, aproape brutal. Discuția începe cu o intruziune incisivă în viața scriitorului sud-american, făcînd referire la traumele pe care le-a suferit acesta în copilărie.
Subiectul alunecă de la elemente din biografia lui Llosa spre mărturisirea tehnicilor pe care le folosește scriitorul și spre aparente banalități, cum ar fi programul zilnic si tabieturile sale. Textul are inserate și intertitluri, pentru a păstra aparența unei specii jurnalistice. Dar, mult mai profund decît un interviu, dialogul este canalizat, printr-un efort comun, spre miezul acestuia, pentru a atinge punctul nevralgic aproape de sfîrșit, înainte de ultimul schimb de replici, revelînd subiectul, pînă atunci ascuns, care se regăsește și în titlul cărții: chipuri ale răului în lumea de astăzi. „Dansul” se învîrte, bineînțeles, în jurul creației literare și a întrebării care pentru cititor pare să rămînă deschisă: ce este literatura, un pericol sau un refugiu? Și cine întemnițează monștrii minții umane între paginile unei cărți?
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu