Verdele absolut
Navighează pe-o pagină de carte 5 martie 2018 Niciun comentariu la Verdele absolut 36Nu ți se întîmplă des să dai peste o carte atît de sensibilă cum este romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” a Tatianei Țibuleac. Este inevitabil să nu te fi lovit, începînd din august 2017, cînd a fost publicată, de tot felul de frînturi scoase cu japca din cărțulia Tatianei și care să nu te fi făcut să te gîndești, măcar pentru cîteva clipe, la mama sau, mai precis, la ceea ce existența unei mame trezește în tine.
Romanul Tatianei Țibuleac începe abrupt, cu confesiunea dură a lui Alecksy, un tînăr chinuit de o boală psihică pe care o capătă în copilărie, la pierderea surorii sale mai mici, Mika. „În acea dimineață, în care o uram mai mult ca oricînd, mama împlinise treizeci și nouă de ani. […] O priveam de la geam cum stă la poarta şcolii ca o cerşetoare. Aş fi ucis-o cu jumătate de gînd”. Nu poți fi altfel decît șocat atunci cînd, în prima parte a romanului, prins fiind în mintea lui Alecksy, ajungi să-i cunoști familia, să-i rememorezi copilăria și să fii părtaș la propagarea urii asupra figurii materne pînă la dezumanizare. Mama, personajul pseudo-principal al romanului, cea cu care începe și se termină suferința unui tînăr, se face vinovată de a se fi închis timp de șapte luni în camera sa, după pierderea fiicei și după despărțirea de un bărbat care nu jucase oricum niciodată rolul de protector al familiei. Cu sau fără voință, începi să ceri justificare, împreună cu Alecksy, în speranța că ai să afli astfel dacă-i cu putință ca o mamă să fi uitat la pierderea unuia dintre copii că mai există și un al doilea.
Povestea mamei și-a lui Alecsky se scurge de-a lungul a 77 de pagini, devenind tot mai clară odată cu momentul „cheie” al acțiunii – mama află că are cancer și îl convinge pe fiu să petreacă o vară împreună într-un sătuc din Franța. Prinși în același loc, cei doi încep să-și dezbrace personalitățile. În ochii fiului, mama bolnavă începe să se transforme dintr-o omidă odioasă într-un fluture ce oferă, în mod ironic, vindecare. Mama se „îmblînzește”, într-o ultima sfoțare de a-și repara greșelile și de a-și ajuta fiul să cîștige bătălia cu boala mintală și se adîncește în imaginea ochilor verzi care sînt „lanuri de tulpini frînte”, „poveștile mele nespuse”, „geamurile unui submarin de smarald”.
Romanul Tatianei Țibuleac poate fi clasat cu ușurință drept o enciclopedie de metafore potrivite, alese cu dibăcie, menite să zdruncine prin greutatea lor literară. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e o descriere simplă, dar marcantă a nebuniei, a realității, a dragostei, care te face să te cutremuri în simțiri. Citindu-l, n-am putut decît să fiu de acord cu ceea ce Radu Vancu spunea despre roman –scurt și intens.
Adaugă un comentariu