Vina se împarte martorilor
Navighează pe-o pagină de carte 30 mai 2016 Niciun comentariu la Vina se împarte martorilor 6Deși roman de debut al Cameliei Cavadia, „Vina” reușește să-ți amintească, fără să lase să treacă prea multe pagini pînă la momentul realizării, de un roman care a fugit din literatura rusă și s-a oprit pe rafturile librăriilor românești. Tomas H., personajul principal construit de scriitoare, poartă de-a lungul întregii cărți o personalitate demnă de a unui frate Karamazov. Complex, supus destinului răzbunător, greu de înțeles și parcă fan al oricărui proces introspectiv care-i iese în cale, bărbatul care reușește să contureze „Vina” pînă la capăt, nu-ți spune nimic. Lipsa unui conflict puternic, a unor lucruri sigure care să te conducă către toate înțelesurile cărții, este tocmai intenția autoarei. Te aruncă într-o lentoare ușor de citit, te amorțește prin fiecare cuvînt scris și te lasă singur, într-o căutare a tuturor sensurilor care-au trecut pe lîngă tine, fără să știi.
Despărțit în două cadre, firul romanului își găsește punctul comun în persoana lui Tomas. Portretizarea mariajului său fericit și insistarea pe fiecare detaliu care să contureze fericirea obișnuită, a oamenilor de rînd, au rolul de a prezenta chiar tabloul, în toată splendoarea sa, înainte de-a fi distrus. Contrastul puternic al vieții de cuplu, cu cel al vieții de burlac a lui Tomas te lasă să dibuiești tot ce s-a pierdut și-ți cere să vrei să știi și felul în care situațiile au luat întorsături nepotrivite.
Fără a avea menționat un spațiu în care acțiunea se desfășoară și fără a oferi vreun indiciu temporal, destinul lui Tomas pare să rătăcească într-o continuă pierzanie. Tabloului fericit începe să-i scrîșnească rama și cele mai mici probleme ale mariajului demonstrează că pot conduce totul către nefericire. Martor al ruinării încetinite pe care ajungi s-o deplîngi, în final, însă, nu ești doar tu, ci „la desfășurarea acestor acte de delăsare au fost de față cei mai apropiați oameni din viața lui Tomas, care fie n-au sesizat pericolul, fie n-au bănuit urmările. Au stat cu toții aliniați, inerți și-au urmărit spectacolul, incapabili să miște un deget. De aici și pînă la a fi prea tîrziu, nu a fost decît un mare pas în gol, pe care l-au făcut, din păcate, cu toții, împreună”.
Adaugă un comentariu