O bere meșteșugită

Opinii Niciun comentariu la O bere meșteșugită 1

La fel ca pe vremea menes­tre­li­lor, „Atelierul de Bere” sau „lo­cul în care se mănîncă și se bea ca la carte” este situat chiar în centrul orașului, lîngă Hala Centrală. Mai exact, sub privirile cu­rioase ale ce­­­lor care știu că în ur­mă cu cîțiva ani puteau savura în tihnă o bău­tu­ră de calitate la be­ră­ri­a „Du­nă­rea”.

Acum este locul în care gă­se­sc peste 40 de sortimente pe ca­re le poți degusta pe una dintre băn­ci­le localului alături de o pungă de „crăn­­­țănele” sau după o porție din „ser­tarul cu șnițele”.

Aspectul familiar al pub-ului este dat de faptul că poți bea bere ger­­mană, cehă sau belgiană din pro­­­pria halbă, pe care atunci cînd ple­­ci o poți încuia cu lacăt într-un­a din­tre casete, în cazul în care de­vii client fidel. Un alt plus al localului este dat de atmosfera pe care o in­spiră, atelierul fiind locul unde îți po­ți petrece o după-amiază citind din cărțile și revistele care ocupă cî­teva rafturi, însoțit de o halbă pli­nă brumată. În serile de mier­cu­ri, joi și vineri poți asculta mu­zi­că live la vioară sau pian și chiar fan­fară sau jazz.

Pereții sînt înțesați cu ilustra­ții vechi, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, inițial so­­vietice și naziste, din care au fost eliminate toate referirile politice, trans­formîndu-se în afișe de pro­mo­­vare a consumului de bere sub lo­zinci de genul „men drinking to­­gether” („bărbați care beau îm­pre­ună”). Deși prețul mic al berii de casă (400 ml costă doar 4.5 lei) ar pu­tea să ți se pară învechit sau ui­tat printr-un colț de meniu, trebu­ie ști­ut faptul că acesta se actuali­zea­ză lunar, sub forma unei pu­bli­ca­­ții care conține programul muzi­cal, promoții sau oferta felurilor de mîncare, denumite „meș­te­șu­gu­ri de atelier”. Pentru cea mai scu­mpă bere draught plătești 37 de lei, însă halba este de 2500 ml. Cea mai ief­ti­nă bere la sticlă se învîrte în jurul prețului de cinci lei, iar la po­lul opus se situează Brooklyn La­­ger la 12.5 lei. Tot la atelier po­­ți servi un vin fiert aromat ser­vit în carafe de un litru, pentru 24 lei.

Ceea ce face ca localul să fie mai mereu împînzit de oameni es­te diversitatea băuturilor oferite, pe lîn­gă cele 40 de sortimente de be­re aici putînd fi servite și spirto­a­se, coc­ktail-uri non-alcoolice sau di­ges­ti­ve și calmante, la prețuri ca­re de­pă­șesc puțin zece lei. Dacă ple­ci cu pa­pilele îmbătate de gustul a­mă­rui al berii, înseamnă că ultima în­ghi­țitură îți va reaminti că ți-ai în­cuiat halba la „Atelierul de be­re”.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top