Avioanele care aduc Internetul

Primul răcnet Niciun comentariu la Avioanele care aduc Internetul 21

Deși trăim în secolul XXI, secol în care te­h­no­logia ne încolțește la fiecare pas, de fapt nu este chiar așa. Anumite zone din America de Sud și Africa, pentru care aparate precum roboții de bu­cătărie sau tabletele sînt un lux, nu au acces la Internet sau conexiune wireless. Tocmai de aceea Facebook, considerată în mo­men­tul de față cea mai importantă rețea de so­cia­lizare din lume, care are la nivel mondial apro­ximativ 1,23 de miliarde de utilizatori activi pe lună, s-a gîndit să le facă un bine. De aceea a anun­țat că va organiza o echipă de cercetători pentru a că­uta noi mij­loa­ce de a furniza servicii de Inter­net în regiunile care nu au încă acces la această fa­ci­li­tate, fo­lo­sind raze laser și avioane cu propulsie solară.

Din echipă vor face parte experți NASA și cinci oameni ai firmei britanice Ascenta care a creat primele versiuni Zephyr, avioane pe pilot automat, alimentate cu energie solară, capabile să zboare pe distanțe mari. „Misiunea noastră este să facem o lume mai deschisă și mai conectată. De aceea ne concetrăm asupra unor mijloace pen­tru a furniza oamenilor, din cer, Internet”, a ex­plicat fondatorul Facebook, Mark Zuckem­berg, într-un mesaj publicat pe propriul profil.

Anul trecut, prin programul „Internet.org”, cei de la Facebook au reușit să conecteze trei mi­li­one de persoane din Philippines și Paraguay. O continuare a acestuia este programul „Connec­ti­vity Lab”, prin care se urmărește să se producă noi tehnologii de răspîndire a Internetului. Pentru acesta au nevoie de avioane care să se mențină timp de cîteva luni, poate chiar ani la 20.000 de metri altitudine, indiferent de vreme, și să di­fu­ze­ze Internet la un cost redus. Printre proiectele vi­zate se numără și razele laser care să conec­te­ze sateliții între ei pentru același scop.

Mark Zuckerberg a anunțat în presă, la în­ce­pu­tul lunii mai, că are de gînd să cumpere pro­du­cătorul de drone cu propulsie solară Titan Aero­spa­ce, cu obiectivul de a trimite astfel de drone în Africa. Compania Google are un proiect simi­lar, pentru care a efectuat deja teste, utilizînd însă ba­loane cu aer cald în loc de drone.

Fiindcă Facebook-ul s-a milostivit să le asi­gu­re celor defavorizați Internet la un preț accep­ta­bil, acestora nu le rămîne decît să facă rost de plat­forme prin care să facă conexiunea. Iar în loc de dansul ploii, vor face dansul „conexiunii” atunci cînd acesta se va întrerupe.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top