Becul rupt din Soare
Primul răcnet 11 aprilie 2016 Niciun comentariu la Becul rupt din Soare 15
Atunci cînd au apărut primele becuri electrice acestea au reprezentat o adevărată revelație, o inovație care a și schimbat lumea. Nu mai aveam nevoie de gaze sau lumînări, pericolul de incendiu a devenit simțitor mai mic, dar și ușurința cu care îți luminai locuința au făcut becurile să fie prezente în orice casă.
Acele globuri din sticlă și rezistență din wolfram au rămas neschimbate o bună bucată de timp. De cîțiva ani au apărut așa zisele „becuri economice”, becuri fluorescente, cu un consum mai mic și mai sigure.
Dispozitivele de luminat vor suferi însă o nouă transformare. Și asta pentru că o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au prezentat un bec din plastic, la fel de eficient precum becurile LED, dar care emană o lumină mult mai plăcută.
Cercetătorii de la Universitatea „Wake Forest” din Carolina de Nord, cei care au inventat acest dispozitiv, afirmă că noile becuri, concepute „dintr-un polimer amestecat cu nanomateriale ce emit lumină albă atunci cînd un curent electric este trecut prin ele” ar putea să înlocuiască cu succes luminile fluorescente, mai ales că noua invenție este de două ori mai eficientă decît dispozitivele tradiționale.
Invenția vine la fix, mai ale că cei mai mulți dintre noi sînt deranjați de lumina fluorescentă, care nu este destul de clară, irită ochii, pîlpîie sîcîitor și scoate un bîzîit deranjant. Noile lumini create de cercetătorii americani rezolvă problemele vechilor dispozitive.
Mai mult, noile becuri care sînt concepute din trei straturi de polimer, pot fi modelate în orice formă şi culoare. Este nevoie mai apoi doar să fie amestecate cu o cantitate mică de nanomateriale care emit lumină printr-un proces cunoscut sub numele de FIPEL (field-induced polymer electroluminescence).
Se așteaptă ca noua invenție să devină rapid foarte populară, mai ales că pare cea mai eficientă alternativă la luminile LED. Acestea din urmă nu sînt însă foarte preferate pentru că produc o lumină „rece” şi „nenaturală”. Inventatorii se laudă cu faptul că produsul creat de ei produce o lumină naturală și în cadrul unor experimente cei mai mulți au fost păcăliți de noile becurile, crezînd că lumina vine de afară.Totuși, va trebui să mai suportăm actualele dispozitive de iluminat, becurile din plastic urmînd să fie lansate pe piaţă abia anul viitor.
Adaugă un comentariu