Calculator la încheietură

Primul răcnet Niciun comentariu la Calculator la încheietură 3
smart

Ultima tendință în materie de tehnologie o re­prezintă smartwatch-urile sau ceasurile compu­terizate. Mari producători de electronice de larg con­sum precum LG, Motorola, Samsung, Apple, Asus au introdus deja cîteva modele de astfel de ceasuri în portofoliile lor de produse. Inovația acestora constă în faptul că ele sînt, de fapt, computere portabile cu numeroase funcții și apli­ca­ții.

Deși conceptul de smartwatch nu este nou în industria tehnologică, acesta a prins contur în rîn­durile utilizatorilor abia de cîțiva ani în­coa­ce. Primele modele de ceasuri aveau funcții de bază precum calculatoare, jocuri sau dicționare. Mo­delele abia apărute pe piață au acum siste­me de operare precum Android sau iOS și pot fi conectate prin Bluetooth la telefoane mobile pen­tru a prelua apeluri sau a răspunde la me­sa­je, suportă navigare prin GPS, au ecran tactil și chiar o cameră foto care face fotografii de calitate.

Cel mai nou smartwatch lansat de compania coreeană Samsung este un dispozitiv care poate fi integrat cu ușurință în stilul de viață al celor mai pretențioși utilizatori, mai ales datorită fun­cțiilor speciale pentru fitness și sport. Acesta este echipat cu un pedometru și cu un Heart Rate Mo­nitor pentru măsurarea pulsului, pe lîngă op­țiunile de personalizare avansate și posibilita­tea de a-l conecta cu alte dispozitive care au a­ce­lași sistem de operare.

La lansarea de pe 16 oc­tombrie, Apple a anunțat că iWatch va fi dis­po­ni­bil în magazine începînd cu prima lună a anului 2015. De asemenea, Miscrosoft va lansa un smartwatch pînă la finalul acestui an, care va fi compatibil cu mai multe sisteme de operare: Andriod, iOS și Windows Phone, iar bateria va ți­ne două zile după o singură încărcare. Aceste ca­racteristici ar putea propulsa noul dispozitiv Microsoft în fruntea vînzărilor de ceasuri computerizate, surclasînd giganți precum Samsung și LG.

Deși smartwatch-urile încă reprezintă o noutate pe piața dispozitivelor de larg consum, acestora le pot fi adăugate noi funcții, dar ră­mî­ne de văzut dacă vor înlocui definitiv ceasurile tra­diționale. Mai nou, marii producători ale fai­moa­selor ceasuri elvețiene se gîndesc să pro­du­că smartwatch-uri, deși aceștia au mai avut astfel de inițiative, care însă nu s-au dovedit a fi de lun­gă durată. Cu toate că viitorul ceasurilor este in­cert, fie că e vorba de cele computerizate sau de cele tradiționale, un lucru este sigur: sîntem de­pen­denți de măsurarea timpului.

de Roxana GĂINĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top