Cartea cu 1001 de coperte
Primul răcnet 2 decembrie 2013 Niciun comentariu la Cartea cu 1001 de coperte 10Viitorul cărții este digital. Toate cărțile se vor muta din bibliotecile fizice în cele virtuale. Literele se transformă în șiruri infinite de 0 și 1. British Library, cu cele 170 de milioane de manuscrise, ziare, hărți, înregistrări audio sau video, îți va încăpea în palmă. Poți căra în buzunar mai multe cărți decît ai putea, fizic, citi într-o viață. Așa arată scris viitorul cărții în mintea multor edituri și editori. Care este, de fapt, prezentul. Începe de la subțierea tipăririlor și supra-dimensionarea comerțului cu versiuni digitale. Și, momentan, funcționează. În țările în care tehnologia și-a făcut deja de cîțiva ani cuib, vînzările la ebook-uri sînt într-o creștere continuă. Tipăriturile încă scad mai repede decît cresc veniturile din comerțul digital, dar acestea din urmă au o pondere din ce în ce mai mare. Doar că acest viitor văzut de edituri se oprește la digitalizare. Și nu toată lumea e de acord cu asta.
Cei de la HarperCollins cred că perfecționarea vine doar din evoluție și că, deși ebook-urile încă nu s-au stabilit pe întreaga piața mondială, industria cărții nu trebuie să se rezume doar la versiuni digitale ale tipăriturilor. De ce ar conta ce crede una dintre cele mai importante edituri din New York? Pentru că ei au fost unii dintre vizionarii care au sprijinit, prin prestigiul instituției, platforme precum Scribd sau Oyster. Ei au fost primii care se gîndeau, în 2005, să creeze o librărie digitală prin care să poți naviga din Google. Și ei sînt primii care pun pe masă ideea unei cărți multimedia.
Nu v-ar plăcea o carte a cărei poveste să o poți modela după propria voință? Să ai versiunea ta, versiunea autorului și alte zece alternative din care să alegi? O carte interactivă. Una în care notele de subsol să se transforme în cuvinte cheie. Una în care să poți deschide harta pe care se plimbă personajele tale înaintea unui război, să vezi dispunerea trupelor, să navighezi posibile strategii și să cauți altele alternative. O roman de dragoste care să aibă inserată muzică de ambianță. De ce nu, versiuni ale cărților Sandrei Brown cu suplimente video.
Însă ideea celor de la HarperCollins mai aduce o schimbare. De data aceasta, de paradigmă. Pentru prima dată, de mulți ani încoace, putem avea idei despre care ar putea fi viitorul cărților, idei ce încă nu pot fi atinse cu tehnologia pe care o avem la dispoziție. Sau nu în forma asta. Avem nevoie, ca societate, să ne adaptăm. Să apară device-uri noi sau să le retehnologizăm pe cele vechi. Digitalizarea este doar prezentul. Viitorul cărții poate fi infinit.
Adaugă un comentariu