Discursul roboților stîrnește rumoare

Primul răcnet Niciun comentariu la Discursul roboților stîrnește rumoare 25

Decizia luată de Parlamentul Marii Britanii de a-l invita săptămîna trecută pe robotul Pepper pentru a ține un discurs și pentru a răspunde unor întrebări despre impactul inteligenței artificiale pe piața muncii a stîrnit o serie de reacții negative atît în media, dar și pe rețelele de socializare. Astfel, Pepper este primul martor non uman care a vorbit în Parlamentul Marii Britanii, iar majoritatea reacțiilor au atras atenția că afirmațiile robotului nu au nicio relevanță, acestea fiind programate.
„Pepper face parte dintr-un proiect de cercetare internațional, care vrea să dezvolte primul robot capabil să înțeleagă cultura umană și să poată să-i asiste pe oamenii în vîrstă”, menționează un comunicat emis de către Comitetul pentru Educație din Parlamentul Marii Britanii. „Comitetul pentru Educație a ascultat un discurs despre munca roboților și despre creșterea rolului pe care îl au vor avea roboții la locurile de muncâ, dar și în sălile de clasă”, a mai menționat comunicatul emis de Comitetul pentru Educație.

Cercetătorii au atras atenția că acest demers nu a fost decît o încercare de a atrage atenția presei, iar afirmațiile robotului nu au valoare. Astfel, discursul lui Pepper nu este cu nimic diferit de ceea ce ar putea oferi Alexa, care este capabilă să citează știri, dar nu poate formula propriile idei. Cercetătorii de la MIT Technology au afirmat în legătură cu această întîmplare faptul că „roboții moderni nu au inteligență și nu pot depune mărturie în niciun mod relevant”.

Parlamentul Marii Britanii cunoaște însă aceste aspecte, purtătorul de cuvînt al Comitetului pentru Educație confirmînd că întreg discursul lui Pepper este programat de către cercetătorii de la Middlesex University, care au prezentat și ei un discurs cu privire la inteligența artificială.
„Este clar că răspunsurile lui Pepper nu sînt spontane, însă prin intermediul discursului lui Pepper și oferind șansa membrilor comitetului să-i adreseze acestuia întrebări, aceștia vor putea să exploreze atît potențialul, dar și limitările pe care le oferă această tehnologie”, au mai specificat reprezentanții Comitetului pentru Educație.

Reacțiile de pe rețelele de socializare sau de pe forum-uri nu sînt însă unele pozitive. Acestea atrag atenția asupra faptului că maniera în care este prezentat discursul lui Pepper, care de fapt nu poate oferi o viziune relevantă cu privire la impactul inteligenței artificiale și al roboților pe piața muncii, poate submina intenția Comitetului pentru Educație de a realiza un raport relevant cu privire la această temă. Pe de altă parte, susținătorii demersului spun că un astfel de exercițiu nu face decît să scoată în evidență limitările inteligenței artificiale, iar acest lucru este unul pozitiv. Cu toate acestea, cu toții sînt de acord că o astlfe de știre ar putea crea panică în rîndul populației slab informate, iar mintea le-ar putea „zbura” la tot felul de scenarii apocaliptice, în care vom fi conduși în viitor de propriile noastre creații.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top