Drumeție pe smartphone
Primul răcnet 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Drumeție pe smartphone 5Cum ar fi să avem toate detaliile despre castelele, palatele, bisericile fortificate și cetățile din România în același loc? Ei bine, săptămîna trecută a fost lansată aplicația „Drumul cetăților”, care pune la dispoziție aceste informații. Momentan, ea este disponibilă gratuit pentru IOS și Android, putînd fi descărcată din App Store sau Google Play.
Lansată la inițiativa celor de la Bitdefender, „Drumul cetăților” oferă utilizatorilor informații despre monumentele istorice din apropiere, fiind astfel un ghid de nădejde atunci cînd vrem să vizităm împrejurimile sau sîntem în vacanță. Fiecare fortificație beneficiază de o scurtă descriere și o fotografie, pentru a fi mai ușor de recunoscut.
Activarea GPS-ului îți aduce noi avantaje. Pe de-o parte, îți arată ruta cea mai apropiată și numărul de kilometri pînă la monumentul pe care vrei să îl vizitezi. Pe de altă parte, dacă îți dai check-in în apropierea unuia din aceste locuri poți primi o soluție de securitate de la compania creatoare. În fucție de numărul de fortificații vizitate, rangul conferit îți crește (străjer, logofăt, mare vornic, voievod), iar cei de la Bitdefender te răsplătesc cu licenţe de produse pentru dispozitive mobile şi calculatoare.
La descărcare, aplicația îți oferă un scurt tutorial de utilizare, fiind necesară logarea cu unul din conturile de Facebook sau de google+. Ea este împărțită în patru categorii: obiective de vizitat, propriul profil (unde poți să-ți vezi oricînd check-in-urile), topul străjerilor și o rubrică despre feed-back și tutorialul de început.
În primă instanță, sînt afișate obiectivele din imediata apropiere, dar acestea pot fi schimbate în funcție de tipul de fortificație dorit, de județul din care face parte sau se poate adăuga la favorite. Deși acestea din urmă se regăsesc în permanență pe profilul nostru, nu pot fi afișate singure pe o hartă. Prin urmare, nu se poate crea nici propriul ghid de călătorie.
La nivel național, după doar o săptămîna de la lansare, cele mai vizitate cetăți sînt cele de la Râșnov și de la Făgăraș, avînd aproape 300 de vizitatori. Dintre monumentele istorice de la Iași, doar trei se regăsesc în lista „Drumul cetăților”: Palatul Culturii, Palatul Cuza de la Ruginoasa și Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Acestea au fost vizitate doar de cîțiva străjeri, cei mai mulți avînd Palatul Culturii, patru la număr.
Text de Florentina TITULEAC
Adaugă un comentariu