Fără Internet, conectat la Facebook
Primul răcnet 10 mai 2015 Niciun comentariu la Fără Internet, conectat la Facebook 25Cei care se ocupă de Facebook si Google lansează sateliți și drone de milioane de dolari în spațiu pentru ca aplicațiile lor să fie folosite de cît mai mulți oameni care au acces la Internet, însă nu s-au gîndit la o soluție mai puțin costisitoare.
În locul lor, trei tineri IT-iști din Cluj: Vlad Iuhas, Radu Iuhas şi Sebastian Presecan au găsit o soluție prin care oamenii care nu au acces la Internet să poată folosi aplicații de genul Twitter și Facebook. Proiectul este numit „Pangea Communications” și a fost prezentat pe scena Congresului TechCrunch Disrupt care a avut loc la New York.
„Vreau să vă gîndiţi la cei patru miliarde de oameni care nu au acces la tehnologia pe care voi o folosiţi. Nu pot intra pe Facebook sau Twitter sau nicio altă aplicaţie care ar putea să le îmbunătăţească viaţa. Asta pentru că nu sînt conectaţi la Internet. În 2015, majoritatea oamenilor, două treimi din populaţie, nu au acces la Internet, la conţinut online. Asta se întîmplă din două motive principale: infrastructură slabă sau costuri mari. Am creat o tehnologie care permite aplicaţiilor mobile să funcţioneze fără trafic de date, fără o conexiune la Internet”, a declarat Vlad Iuhas, unul din inițiatorii proiectului pentru site-ul Vocea Transilvaniei.
Pangea Communications are la bază undele sonore pe care le trimite telefonului mobil printr-un apel scurt ca un beep, acestea fiind demodulate (n.red.: separare a oscilației de frecvență joasă de unde purtătoare de înaltă frecvență) cu o viteză de 64 de kilobiți pe secundă. După ce datele sînt reconstituite și folosite de aplicație. Cei trei IT-iști promit ca toate aceste proceduri îi vor costa foarte puțin pe utilizatori sau poate nimic.
S-a discutat faptul că „marii giganți” nu s-au gîndit la această soluție și au ales să cheltuiască milioane de dolari pe sateliți, dar proiectul este inspirat din conceptul dial-up care a fost folosit de aproximativ 15 ani. Ardelenii spun că ceea ce au creat ei este mult mai complex decît aceste concepte și se bazează pe infrastructura operatorilor de telefonie locală.
Aceștia din urmă și-au făcut deja un discurs care să îi convingă pe oamenii care vor deveni conștienți de necesitatea Internetului și o să se lase convinși să-și facă abonament.
Adaugă un comentariu