Fotografii de la miliarde de ani lumină

Primul răcnet Niciun comentariu la Fotografii de la miliarde de ani lumină 28
Fotografii de la miliarde de ani lumină

După o lungă perioadă de timp în care astronomii au dezbătut ideea cum că în centrul galaxiei noastre s-ar afla o gaură neagră, cercetătorii de la Observatorul European Austral (ESO) au reușit să surprindă imagini cu un obiect masiv aflat în nucleul Căii Lactee. Astronomi din diferite părți ale lumii au realizat un proiect comun, denumit Event Horizont Telescope (EHT) în anul 2012, care avea drept scop obținerea primelor fotografii care să dovedească existența găurilor negre. Proiectul a fost un succes și astfel, miercuri pe 10 aprilie, au fost făcute publice, în cadrul a șapte conferințe de presă desfășurate simultan în Bruxelles (Belgia), Santiago (Chile), Taipei și Shangai (China), Tokyo (Japonia) și Washington D.C. (SUA), imagini ale unui astfel de fenomen astral.

În urma imaginilor obținute, a fost identificată o gaură neagră care se află la o distanță de 26 mii de ani lumină de Pămînt, care are 25 milioane kilometri și este situată în centrul galaxiei noastre și o a doua, aflată într-o galaxie învecinată, Messier 87, la 53 milioane ani lumină și cu o dimensiune de 36 miliarde kilometri.

Saggitarius A*, cum este numit obiectul masiv observat în centrul Căii Lactee, este format din cantități foarte de mari de materie, lucru ce face ca forța gravitațională din jurul său să absoarbă absolut tot, chiar și lumina. Din cauză că regiunea „înghite” totul, este dificil de observat, dar cu toate acestea cercetătorii au încercat să aducă o dovadă a existenței lor. Astfel, pentru obținerea imaginilor a fost nevoie de puterea a zece telescoape răspîndite pe cele patru continente, dar conectate între ele, care să formeze un așa-zis telescop virtual de mărimea planetei Pămînt.

Conform cercetătorilor EHT, prima imagine care surprinde existența unei găuri negre prezintă un inel strălucitor care s-a format în timp ce lumina era întinsă de gravitația extrem de puternică și care este de 6,5 miliarde de ori mai mare decît Soarele. Tot aceștia susțin că imaginea deschide o nouă arie de cercetare, atît a găurilor negre cît și a gravitației lor.

În anul 1974, telescopul radio Green Bank, aflat în Virginia de Vest, a detectat un semnal puternic în nucleul Căii Lactee. Astfel, s-a obținut prima dovadă a existenței acestor singularități care au fost numite găuri negre în anul 1960. De atunci, oamenii de știință cred în existența spațiilor supermasive în interiorul fiecărei mari galaxii. Totodată, studiul asupra acestor regiuni controversate ar putea schimba teoriile fizicii și ar putea elucida originea cosmosului deoarece procesul de formare al găurilor negre este opusul procesului de formare al Universului.

Text de Diana URSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top