Găini conectate la Matrix
Primul răcnet 19 mai 2014 Niciun comentariu la Găini conectate la Matrix 3Tehnologia realității virtuale există deja de foarte mult timp, iar printre primele exemple sînt simulatoarele de zbor care datează de prin anii ’20. Abia recent această tehnologie s-a dezvoltat îndeajuns de mult cît să și-o poată permite oricine, acum doi ani apărînd un dispozitiv numit Oculus Rift. Practic, acest dispozitiv este o cască cu ajutorul căreia utilizatorii pot explora o dimensiune virtuală unde posibilitățile ar putea fi, teoretic, nelimitate. De aceea, probabil, Facebook a cumpărat această companie acum cîteva luni pentru două miliarde de dolari, plănuind să ducă rețeaua socială la următorul prag. Însă, cine spune că doar oamenii ar trebui să se bucure de această tehnologie?
Săptămîna trecută, Austin Stewart, un asistent universitar de la Universitatea de Stat Iowa, a lansat un program în urma căruia ar vrea să adapteze Oculus Rift pentru găini. Inspirat de un joc popular pe Internet, „Second Life”, proiectul americanului, „Second Livestock”, promite orătăniilor o altă realitate, în care pot să zburde toată ziua prin pădure, oferindu-le astfel iluzia că trăiesc în libertate și nu într-un mediu suprapopulat cum sînt fermele de azi. Într-o demonstrație în care oamenii s-au putut pune în pielea unei găini, aceștia s-au plimbat într-un spațiu larg, plin de iarbă, tufișuri sau alte găini virtuale.
Deși unii spun că asta-i doar o glumă sau un experiment social mai ciudat, planul asistentului este unul serios. Acesta declara că deși deocamdată, sistemul ar fi probabil mult prea scump pentru a fi implementat, a luat deja legătura cu oameni de știință pentru a-și pune proiectul pe roate. „Trăim în cutii micuțe, lucrăm în cutii micuțe, iar apoi ne avîntăm în aceste medii virtuale. De ce n-ar putea și găinile să aleagă să trăiască la fel?” se întreba Stewart. Înafară de îmbunătățiea calității cărnii și a ouălor, un alt scop al „Second Livestock” este de a examina care sînt avantajele și dezavantajele de a aduce tehnologia în locuri tradiționale precum ferma de la țară. Americanul a ales intenționat să prezinte în mod serios un subiect care pare ridicol, deoarece vrea ca oamenii să se concentreze asupra unei discuții despre modul în care tehnologia se infiltrează în viața de toate zilele.
Dacă pînă la urmă proiectul va intra în funcțiune, rolul lui Keanu Reaves din The Matrix va putea fi luat cu succes de către orătăniile nebănuitoare. Iar mai apoi, în viitor, ne vom întreba – Ce-a fost primul? Găina sau realitatea virtuală?
Adaugă un comentariu