Gangster cu profil online
Primul răcnet 7 aprilie 2014 Niciun comentariu la Gangster cu profil online 40Grupările criminale au fost și încă sînt, pentru multe țări, o problemă atît la nivel local, dar și internațional, în funcție de ce reputație și relații și-au construit aceste imperii în lumea afacerilor necurate. Printre cele mai vaste și cunoscute astfel de grupări se numără mafia italiană, triada chineză, carteluri mexicane și Yakuza, cel mai notoriu sindicat criminal din Japonia. Istoria acestor organizații mafiote este una destul de veche, ce ajunge pînă în secolul al XVI-lea, cînd samurii fără stăpîn (ronin) își căutau un scop pe teritoriul nipon.
Yakuza, spre deosebire de alte grupări asemănătoare, sînt ancorate în cultura japoneză și din această cauză autoritățile încă trec cu vederea unele din acțiunile lor criminale. Poate că și astfel organizația Yamaguchi-gumi au reușit în urmă cu cîte săptămîni să-și lanseze propriul site, cu logo, imn și video de prezentare a găștii. Pagina este, de asemenea, o încercare de atragere a mai multor membri, apelînd însă la un mesaj care să-i facă să pară naționaliști, umanitari și împotriva consumului de droguri. Mesajul care apare la fiecare accesare a site-ului este următorul, „Banish drugs and purify the nation league” (refuză drogurile și purifică națiunea). Pentru a spori și mai mult imaginea, gruparea a postat și un clip video cu un pelerinaj, peste care este pus un cîntec tradițional și versuri ce elogiază „Ninkyo”, o formă de idealism masculin ce luptă pentru cei necăjiți.
Site-ul seamănă foarte mult cu încercările forțelor militare americane de a recruta noi cadeți prin anii ’80, ’90 cînd se apela la virtuți precum vitejie, ordine sau bătălia pentru libertate. Doar că în loc să apară ca o reclamă TV, Yamaguchi-gumi încearcă prin intermediul Internetului să-și schimbe imaginea de „forță antisocială”, după cum a fost denumită de poliție. În jocuri video, filme, muzică sau manga (benzi desenate japoneze) grupările Yakuza sînt prezentate, însă, fie ca tabără neutră ce se afiliză oricui, fie ca inamici, dar în așa fel încît să pară cît mai grozavi. Chiar și cu o astfel de publicitate, în 2013 numărul membrilor din grupările Yakuza a scăzut, pentru prima dată, sub 60 000.
Aceasta nu este prima încercare a mafiei japoneze să atragă, prin metode neconvenționale, noi „ronini” în rîndurile lor. Tot Yamaguchi-gumi a publicat în 2012 o revistă cu pagini ce includeau poezii, sfaturi de pescuit date de gangsterii seniori și un „editorial” cu un mesaj din partea șefului.
Adaugă un comentariu