Gîndacul cu trei ochi
Primul răcnet 21 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Gîndacul cu trei ochi 13Cîțiva cercetători americani de la Universitatea din Indiana au creat un gîndac care are trei ochi. Poziția celui de-al treilea este frontală, la mijlocul distanței dintre cei doi pe care îi are orice insectă, iar cei care i-au provocat apariția spun că este în totalitate funcțional, comportîndu-se ca un ochi normal.
Ideea cercetătorilor a pornit de la un proiect anterior, desfășurat la aceeași universitate din Statele Unite ale Americii, cînd experții au oprit dezvoltarea unei gene responsabile cu dezvoltarea gîndacului de bălegar. Deși ei se așteptau să nu-i mai crească coarne, a apărut un al treilea ochi. Experimentul a fost repetat pentru că americanii au vrut să înțeleagă modul în care se dezvoltă aceste organe, iar după cîteva teste, aceștia au ajuns la concluzia că noul ochi are exact aceleași tipuri de celule, gene, conexiuni nervoase și răspunde la fel la stimulii exteriori precum ceilalți doi ochi normali. Deși unii ar putea considera un gîndac cu trei ochi doar o creatură atipică, cercetătorii spun că această descoperire îi ajută să înțeleagă cum se dezvoltă organismele, inclusiv cele umane. În plus, aceștia sînt de părere că aceasta ar putea fi noua cale a medicinei moderne, pentru că ar putea crea organe artificiale care să fie folosite pentru transplanturi.
Știința a evoluat atît de mult încît acum, după ce niște cercetători au creat o creatură cu trei ochi, acum un neurochirurg italian a promis că va realiza primul transplant de creier, etapă care va preceda de fapt un transplant de cap uman. Sergio Canavero a făcut dezvăluirea vineri, 17 noiembrie, la Viena, unde și-a lansat cartea „Medicus Magnus”.
Italianul a lansat ideea transplantului de cap uman încă din 2015 și spune că prima intervenție de acest fel va avea loc în primăvara anului 2018. În urmă cu doi ani, cînd a vorbit pentru prima dată despre acest proiect, Sergio Canavero a avut și primul voluntar. Valeri Spiridonov, un tînăr rus care suferă de atrofie musculară spinală, a empatizat cu medicul italian, a cărui idei nu prea sînt agreate de colegii de breaslă. Cu toate acestea, beneficiarul va fi un pacient chinez, iar intervenția se va realiza în țara natală a pacientului, în orașul Harbin, cu ajutorul unei echipe de specialiști locali.
Deși ipotezele transplantului de creier și crearea de organe artificiale ne arată cît de mult a evoluat tehnologia, acestea nu vor fi aplicabile în viitorul apropiat la scară largă, deși medicul italian, supranumit „Dr. Frankenstien”, a menționat că a efectuat deja primul transplant de cap la un cadavru, o intervenție care a durat 18 ore.
Adaugă un comentariu