Google intră în sala de operații
Primul răcnet 29 martie 2015 Niciun comentariu la Google intră în sala de operații 10Google vrea să-și pună în aplicare capacitățile tehnologice și să contribuie la modernizarea instrumentelor chirurgicale. Astfel gigantul Google și compania farmaceutică Johnson & Johnson (J&J) își propun să realizeze noi roboți chirurgicali, o nișă în expansiune în ultima vreme. Departamentul de la Google specializat pe științele vieții va lucra împreună cu filiala companiei americane J&J de dispozitive medicale, Ethicon, pentru a crea o platformă chirurgicală de asistență robotizată care utilizează inteligența artificială pentru a ajuta doctorii în chirurgie. Roboții vor interveni în operații chirurgicale minim invazive, oferind medicilor un control, o precizie mult mai mare, și pacienților diminuarea traumelor pacienților. Astăzi există deja unele sisteme ce permit medicilor să controleze de la distanță dispozitive în interiorul corpului pacientului pentru a diminua rănile de intervenție și de a reduce pierderea de sânge și formarea de cicatrici.
Cele două firme vor explora imagistica medicală avansată, bazată pe senzori, care ar putea completa abilitățile chirurgicale, prin scanarea vaselor de sînge, celulelor nervoase, marjelor tumorale sau a altor structuri importante care ar putea fi greu de observat cu ochiul liber sau pe un ecran. Sistemul de apropiere în timp real va fi utilizat pentru a suprapune informații importante necesare în timpul intervenției chirurgicale care sînt de obicei afișate pe mai multe monitoare plasate în jurul chirurgului, cum ar fi imagini pre-operative, rezultatele testelor de laborator și detalii de la operațiile chirurgicale anterioare. „Așteptăm cu nerăbdare să se dea în explorare cel mai deștept software care ar putea ajuta chirurgii cu informațiile de care au nevoie la momentul potrivit în timpul unei operațiuni”, a declarat Andy Conrad, șeful echipei de la Google.
Echipa de la departamentul de științe ale vieții de la Google este în curs de dezvoltare. Aceștia au mai implementat sisteme care pot detecta cancerul și atacurile de cord, folosind nano-particule, și au lucrat la lentile de contact inteligente, care conțin senzori capabili să monitorizeze semnele de diabet.
Toate progresele tehnologice sînt bine-venite în toate domeniile vieții, dar mai ales în medicină, unde există loc pentru inovarea metodelor de tratament a bolilor avansate. Rămîne să vedem cît de rapid se mișcă fondatorii acestor proiecte și cît de accesibile vor fi și pentru pacienții simpli, care nu dispun de sume enorme de bani.
Adaugă un comentariu