Neuronii de pe Google
Primul răcnet 24 octombrie 2017 Niciun comentariu la Neuronii de pe Google 14În urmă cu cîteva zile, Google a anunțat că inteligența artificială dezvoltată de companie a reușit să o depășească pe cea umană și chiar să se recreeze pe sine. Proiectul, numit AutoML, unde inteligența artificială (n.r: AI) ajută la crearea altor programe care utilizează inteligenţă artificială, a depăşit inginerii la propria lor sarcină, prin crearea unui program care este mai eficient şi mai puternic decât cele mai bune sisteme create de om.
Astfel, sistemul creat de Google a reuşit să depăşească un record în catalogarea imaginilor în funcţie de conţinutul lor, având un scor de 82%. Iar sistemul nu este bun doar la catalogat imaginile. Chiar dacă AutoML nu realizează sarcini extrem de complicate, sistemul a reușit să întreacă alte programe dezvoltate de către om în ceea ce priveşte marcarea locurilor a mai multe obiecte într-o imagine. Reușita programului AutoML a avut un punctaj de 43%, mai mare cu câteva procente comparativ cu cele contruite de om, care ajung la 39%.
Drumul este însă foarte lung pînă la un viitor futuristic, în care mașinile să înlocuiască complet omul. Cert este că rezultatele obținute acum sînt remarcabile, avînd în vedere că puțini ingineri sînt capabili să creeze astfel de sisteme AI, iar deja acestea se descurcă mai bine ca oamenii.
Inteligența artificială are și o capacitate remarcabilă de învățare, capacitate care stă la baza inteligenței artificiale. Această abilitate încearcă să imite rețelele neuronale umane și să furnizeze informații unor astfel de rețele. Este o realizare destul de remarcabilă, avînd în vedere că imitarea acestor rețele neurale nu este una foarte simplă, sarcina preluată de AutoML fiind una complexă și laborioasă.
Noua performanță a sistemului Google nu înseamnă că de acum acesta va crea programe de inteligență artificială de unul singur, ci că inginerii vor petrece mai puțin timp la realizarea aspectelor generale sau de bază și se vor putea concentra la reglaje și la lucruri de finețe.
Scopul final al companiei Google în ceea ce privește AutoML este acela de a folosi programul pentru aplicații practice. Mai mult, Google dorește să permită accesul la AutoML și publicului larg. Cu alte cuvinte, să creeze un soi de motor sau aplicație care să poată fi folosit de oricine care are nevoie de un AI pentru realizarea unei anumite sarcini.
Adaugă un comentariu