Neuronii de pe Google

Primul răcnet Niciun comentariu la Neuronii de pe Google 14
Neuronii de pe Google

În urmă cu cîteva zile, Google a anunțat că in­teligența artificială dezvoltată de companie a reușit să o depășească pe cea umană și chiar să se recreeze pe sine. Proiectul, numit AutoML, unde inteligența artificială (n.r: AI) ajută la crearea altor programe care utilizează in­te­li­gen­ţă artificială, a depăşit inginerii la propria lor sar­cină, prin crearea unui program care este mai eficient şi mai puternic decât cele mai bune sis­teme create de om.

Astfel, sistemul creat de Google a reuşit să depăşească un record în catalogarea imagi­ni­lor în funcţie de conţinutul lor, având un scor de 82%. Iar sistemul nu este bun doar la catalogat imaginile. Chiar dacă AutoML nu rea­li­zea­ză sarcini extrem de complicate, sistemul a reușit să întreacă alte programe dezvoltate de către om în ceea ce priveşte marcarea locurilor a mai multe obiecte într-o imagine. Reușita pro­gramului AutoML a avut un punctaj de 43%, mai mare cu câteva procente comparativ cu cele contruite de om, care ajung la 39%.

Drumul este însă foarte lung pînă la un vi­i­tor futuristic, în care mașinile să înlocuiască com­plet omul. Cert este că rezultatele obți­nu­te a­cum sînt remarcabile, avînd în vedere că puțini in­gi­neri sînt capabili să creeze astfel de siste­me AI, iar deja acestea se descurcă mai bine ca oamenii.

Inteligența artificială are și o capacitate re­mar­cabilă de învățare, capacitate care stă la ba­za inteligenței artificiale. Această abilitate în­cearcă să imite rețelele neuronale umane și să furnizeze informații unor astfel de rețele. Este o realizare destul de remarcabilă, avînd în ve­de­re că imitarea acestor rețele neurale nu este una foarte simplă, sarcina preluată de AutoML fi­ind una complexă și laborioasă.

Noua performanță a sistemului Google nu înseamnă că de acum acesta va crea programe de inteligență artificială de unul singur, ci că in­ginerii vor petrece mai puțin timp la rea­li­za­rea aspectelor generale sau de bază și se vor pu­tea concentra la reglaje și la lucruri de finețe.

Scopul final al companiei Google în ceea ce privește AutoML este acela de a folosi programul pentru aplicații practice. Mai mult, Google dorește să permită accesul la AutoML și publi­cu­lui larg. Cu alte cuvinte, să creeze un soi de mo­tor sau aplicație care să poată fi folosit de ori­cine care are nevoie de un AI pentru rea­li­za­rea unei anumite sarcini.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top