Nokia divorțează de Microsoft
Primul răcnet 23 mai 2016 Niciun comentariu la Nokia divorțează de Microsoft 7
Jocul este unul din activitățile preferate ale copiilor, dar nici cei maturi nu se lasă de el, nici chiar marii corporatiști. „De-a șoarecele și pisica” se tot țin și cei de la Nokia și Corporația Microsoft.
Dacă acum doi ani și ceva ne luam adio de la un brand prea-iubit, astăzi acesta revine. De fapt, vorba despre o eventuala relansare s-a vehiculat încă din vara anului 2015. Directorul companiei, Rajeev Suri, a spus, în cadrul unui interviu , că marca finlandeză intenționează să revină pe piața smartphone-urilor pe parcursul anului 2016. Doar că acordul făcut cu Microsoft în 2013 îi încurcă să facă acest lucru.
Așa că liderii corporației de comunicații mobile au conceput o strategie ocolitoare de redobîndire a tronului. Cu cîteva zile în urmă compania care oferă în prezent echipamente şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii va pune la dispoziţia unei noi societăţi finlandeze, denumită HMD Global, drepturile asupra mărcii, precum şi brevetele sale, în schimbul cărora va încasa comisioane. Acest fapt, cred ei, le va asigura revenirea în scenă fără să-şi asume vreun risc financiar.
Acum trei ani Nokia și-a vîndut operațiunile de telefonie mobilă producătorului american de software Microsoft pentru suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectivă cu Microsoft, Nokia nu trebuie să apară în vînzare pînă la finele lui 2016.
Corporația s-a lăsat bătută în fața rivalilor săi de la Apple și Samsung, după ce a domnit în anii `90 pe rețeaua mobilă GSM (Sistemul Global pentru Comunicații Mobile). Dar acum vrea să-și ascută ghearele din nou. Problema este că pînă să recîștige poziția pe care o aveau pe cînd produceau modele precum 3310 sau 6230, aceștia au pierdut mult în cursa dezvoltării gadget-urilor cu care publicul de azi s-a obișnuit. Chiar dacă, din moment ce Nokia a vîndut divizia de telefoane mobile, grupul nu a rămas inactiv, credibilitatea utilizatorilor a scăzut. Nokia nu are capacitatea de a reveni rapid cu telefoane noi în materie de design. Este încă blocată și de cei de la Microsoft, care ar continua să producă smartphone-uri, comercializate însă sub marca Lumia.
În toată această rocadă mînuită de către conducătorii firmei, aceștia riscă însă să piardă și mai mulți potențiali clienți sau pe nostalgicii care i-au cunoscut notorietatea cu zece ani în urmă. Nokia mizează pe faptul că utilizatorii îşi vor aminti de celebritatea brand-ului care a dominat piaţa de telefonie mobilă timp de 14 ani, dar pragmaticii internauți de azi se tem că „ulciorul nu merge de multe ori la apă”.
Adaugă un comentariu