Noul scut al planetei Pămînt
Primul răcnet 22 aprilie 2019 Niciun comentariu la Noul scut al planetei Pămînt 45Inspirată din tehnicile ultilizate de Elon Musk pentru construirea mașinilor autonome, nava spațială creată pentru apărarea planetară este următoarea misiunea pe care European Space Agency dorește să o îndeplinească. Nava Hera va putea să navigheze de una singură în spațiu asemeni mașinilor care conduc automat pe străzi și va avea drept scop apărarea planetei de asteroizi. Deși, pentru astfel de misiuni este nevoie de transmiterea comenzilor de către operatorii aflați pe Pământ, Hera va fi construită în așa fel încît să poată reacționa în timp real ordinelor datorită sistemului automat de navigație pe care îl are incorporat. Astfel, minutele pierdute în timpul așteptării semnalelor de pe Pământ nu vor mai exista, nava spațială putînd reacționa imediat în scopul pentru care a fost creată.
Misiunea navei Hera este aceea de a ajunge la o distanță cît mai mică față de asteroidul binar Didymos, un corp considerat periculos în momentul apropierii lui de planeta Pământ. Descoperit în 1996, acesta este format din două corpuri: unul are diametrul de 780 m și al doilea, descoperit în 2003, are diametrul de 160 m. După apropierea de asteroid, nava spațială va captura imagini cu o calitate bună pentru ca, mai apoi, cercetătorii să poată monitoriza posibilul impact al asteroizilor și găsi o modalitate de redirecționare a acestora.
Cea mai apropiată distanță la care poate naviga față de cel mai mic asteroid al sistemului binar este aproximativ 200 metri, acest lucru ajutînd la aflarea unor date și informații greu de obținut în cazul unor nave spațiale obișnuite. Astfel, funcționînd ca un vehicul autonom, Hera va primi date de la camere, lasere și senzori, pe baza cărora va putea schița o machetă a ceea ce se află în jurul ei. Nava autonomă va naviga timp de trei ani pînă la destinație, urmînd să fie lansată în anul 2023 de către European Space Agency. În cadrul misiunii Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) va participa și NASA, care va trimite o navă aceeași grupare de asteroizi.
Paolo Martino, inginerul șef al acestei misiuni, este de părere că așa cum mașinile autonome sînt viitorul pe Pământ, tot așa și Hera este considerată pioniera autonomiei în spațiu.
Text scris de Diana URSU
Sursă foto: www.playtech.ro
Adaugă un comentariu