Ochelari pentru nevăzători

Primul răcnet Niciun comentariu la Ochelari pentru nevăzători 15
Ochelari pentru nevăzători

Cinci tineri de la Liceul „I.L. Caragiale” din București au creat o pereche de ochelari in­teligenți care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să meargă fără însoțitori. Echipa O­cu­lus și-a prezentat deja invenția în cadrul ce­lei mai mari competiții de antreprenoriat pentru elevi din Europa, JA Europe Company of the Year Competition 2016.

Ochelarii Mitra, așa cum au fost denumiți, nu îi ajută pe nevăzători să vadă, dar au montat un senzor special, care transmite semnale audio atunci cînd în calea posesorului se află un obstacol. Acestea sunt transmise printr-o cască obișnuită atașată ochelarilor. Cu cît o­biec­tul este mai aproape, cu atît sunetul este mai intens. În plus, semnalele sonore sunt diferite pentru obiectele statice, spre deosebire de cele aflate în mișcare. Dispozitivul conține și un pro­cesor cu baterie, pe care sunt stocate toate in­­formațiile despre obiectele întîlnite, care este atașat printr-un cablu.

Elevii din capitală au ales să realizeze in­ven­ția lor cu ajutorul imprimantei 3D. Ale­ge­rea a fost motivată de mai mulți factori. Tim­pul scurt în care se imprimă o singură pere­che de ochelari, doar cîteva ore, le permite aces­tora să experimenteze mai multe modele, de­sign-ul fiind mult mai elegant. De asemenea, echipa a precizat că utilizarea acestei teh­no­lo­gii este mult mai ieftină decît o carcasă mo­de­la­tă manual.

În lume există peste 285 de milioane de oa­meni care au probleme de vedere, dintre care aproximativ 100 de mii din aceștia sunt doar în România. Pentru a se deplasa, nevăzătorii sînt în prezent nevoiți să apeleze la un baston special sau la un însoțitor, doar o mică parte avînd norocul de a beneficia de ajutorul unui cîine special dresat, care să îi ghideze. Pînă a­cum, ochelarii au fost testați atît de copii ne­văzători, cît și de persoane adulte, în România și Elveția, inventatorii declarînd că nimeni nu a întîmpinat probleme în utilizarea lor.

Deși pînă în prezent tinerii nu au reușit să atragă cei 30.000 de euro necesari pentru a începe producția, aceștia lucrează deja la un nou software prin intermediul căruia vi­i­toa­rele update-uri vor putea fi trimise direct pe calculatorul personal al beneficiarului, fiind transmise ulterior către ochelari printr-un ca­blu USB. Inventatorii speră ca de anul viitor să înceapă producția în România, prețul unei pe­rechi fiind de aproximativ 400 de euro, fiind disponibile mai multe modele și mai multe culori.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top