Omul de fier din carne și oțel

Primul răcnet Niciun comentariu la Omul de fier din carne și oțel 21

Nu-i un secret faptul că majoritatea dispozi­tivelor pe care le folosim astăzi precum calculatoarele, telefoanele mobile sau tabletele le-am văzut mai întîi la televizor în seriale sau filme SF. Și oricît de fantastice păreau aceste minu­nății la început, astăzi sînt niste lucruri de uz nor­mal, de care aproape că nu ne putem lipsi. Așa pro­mite să fie și TALOS, un proiect al Armatei a­mericane realizat în parteneriat cu numeroase in­dustrii, laboratoare și universități, care constă într-o armură de luptă super hi-tech, ce le va o­fe­ri soldaților „puteri supraomenești”.

Deși acronimul Talos (Costum tactic de asalt) vine de la mitul grecesc conform căruia Zeus i-a ordonat unui bărbat făcut din bronz să o apere pe iubita sa, Europa, cercetătorii au recunoscut că ideea le-a venit din filmul Iron-Man. Printre do­tă­­rile armurii se regăsește un exoschelet ce îl va a­juta pe soldat să ridice greutăți mari, un cal­cu­la­tor intern, care are și rolul de a moni­to­ri­za semnele vitale, precum și o „armură lichidă” ca­re să oprească gloanțele. Asemănătoare cu cyborg-ul T-1000 din Terminator 2, aceasta din ur­mă este formată dintr-un lichid special care se poa­te solidifica în cîteva milisecunde la orice im­puls electric sau magnetic. Iar dacă asta nu este în­deajuns și purtătorul ajunge să fie împușcat, sis­temul eliberează automat o spumă specială ce va opri sîngerarea.

Și casca pare desprinsă dintr-un joc pe cal­cu­lator. Aceasta nu doar că oferă o perspectivă vir­tuală a cîmpului de luptă sau afișează detalii des­pre semnele vitale, ci îți permite să comunici cu ba­za sau chiar să copiezi date de la dronele din a­propiere. Totodată beneficiază și de o rezervă de oxigen folositoare împotriva gazelor toxice, pre­cum și de un sistem termic ce se reglează în fun­cție de temperatura din jur.

Nu toți văd cu ochi buni proiectul Talos, cri­ti­cii remarcînd faptul că încă nu există o sursă efi­cientă de energie, și dacă costumul rămîne fără ba­terii, atunci el nu va fi pentru soldați decît un mor­mînt metalic. Chiar și așa, cercetătorii nu dau înapoi, urmînd ca săptămîna aceasta să orga­nizeze niște demonstrații cu fiecare compo­nen­tă în parte, preconizînd ca la vară va fi gata și pri­ma versiune a lui Talos. În glumă, aceștia au spus că regretă un singur lucru: că spre deosebire de Tony Stark, ei nu se vor putea plimba cu armu­ra pe deasupra orașelor. Totuși, cu atîția super­e­roi care îl fac pe Stan Lee să pară un om venit din viitor, este doar o problemă de timp. Iar deo­cam­dată, eu încă aștept să fie gata scheletul și ghearele din adamantium.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top