Pokemon îți experimentează viața
Primul răcnet 9 martie 2014 Niciun comentariu la Pokemon îți experimentează viața 6În momentul de față, unul din cele mai populare site-uri de împărtășire și vizionare de videoclipuri este youtube.com. Pe lîngă acesta s-au deschis multe pagini asemănătoare, dar care au încercat să-și crească numărul de vizitori printr-o metodă proprie. De exemplu, Blip.tv adună seriale și show-uri online, realizate de către amatori, unele în genul celor televizate, iar Twitch.tv, lansat în 2011, transmite clipuri live și tot materialul său se concentrează pe comentarii sportive, vizionări de meciuri și playthrough (un fel de clip tutorial, în care o persoană parcurge un joc video pas cu pas).
Un astfel de playthrough s-a transformat rapid într-un experiment social, care a testat capacitatea a 1.16 milioane de persoane de pe tot mapamondul, de a lucra împreună pentru a termina un proiect și a verificat ce efect are anonimatului asupra unei grupări de navigatori online. Testul a durat 16 zile și s-a numit „Twitch plays pokemon”. Mai exact, pe 12 februarie, un programator australian a folosit un emulator (n.r.: aplicație folosită pentru a juca pe computer jocuri de pe console), pe care l-a conectat la bara de chat a site-ului în timp ce transmitea live Pokemon Red, primul din franciza. Astfel, timp de două săptămîni, mii și sute de mii de persoane din regiuni și culturi diferite au introdus în fiecare secundă comenzi caracterului și au încercat să termine povestea jocului.
„Twitch plays pokemon” a fost portretizat ca „un haos frumos”, sau „ce-i mai bun și mai rău din era utilizatorului, flămînd după ceva nou”
Din comunitatea care s-a născut în cele 16 zile au apărut și legende, chiar o religie, însă toate în spiritul Internetului, sub formă de glume și meme-uri. De exemplu, un obiect al personajului nu putea fi distrus sau înlăturat, dar nici folosit, iar din cauza comenzilor contradictorii, protagonistul părea că pur și simplu stă și se holbează la materialul virtual ca la un idol, căruia îi cerea sfaturi. Așa s-a născut religia „The Helix Fossil” și cele două personaje „biblice” ale sale, „Bird Jesus”(n.r.: Pasărea Isus) și „The False Prophet” (n.r.: Profetul Fals). Ambele fac parte din titularii „pokemoni” (n.r.: creaturi din joc ce pot fi capturate și folosite în lupte), dar jucătorii i-au preschimbat în funcție de cît de utili sau nefolositori au fost pentru ei.
Succesul experimentului le-a oferit curaj altor programatori să încerce acest concept și pe alte jocuri video, precum „Tetris” sau „QWOP”.
Adaugă un comentariu