Rățușca ajută bolnavii
Primul răcnet 15 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Rățușca ajută bolnavii 7
Apuse sînt zilele în care jucăriile nu erau decît ghemotoace pufoase bune de strîns în brațe sau păpuși al căror păr se încîlcea prea repede. Dacă înainte copiii doar se jucau cu ele, acum se poate spune despre aceste obiecte că au devenit mult mai folositoare. Datorită unui parteneriat între Aflac, o companie de asigurări, și Sproutel, o companie care produce jucării, a apărut „my special Aflac duck”, o rățușcă de pluș care a fost special construită pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer.
Plușul este dotat cu tehnologia Radio-Frequency Identification (RFID), o tehnologie menită să capteze și să citească informațiile stocate pe eticheta unui obiect. Din acest motiv, de fiecare dată cînd un copil va apăsa pe unul dintre emoticoanele atașate de pieptul raței, aceasta va reacționa printr-un ciripit vesel sau printr-un geamăt de tristețe, depinzînd de pictograma care a fost atinsă. Un alt accesoriu RFID este o „rachetă” care, conectată fiind la o aplicație prin intermediul Bluetooth, le va permite copiilor să-și aleagă un loc în care și-ar dori să fie în acel moment (cîteva dintre locurile disponibile aplicației sînt un parc de distracții, o pădure, o grădină), iar după ce locul a fost ales și racheta a fost atașată de jucărie, aceasta va începe să scoată sunete specifice spațiului dorit, sunete care i-ar putea ajuta pe pacienți să simtă că au evadat, măcăr pentru cîteva minute, din camera de spital.
Plușul este, de asemenea, conceput cu cinci senzori: pe obraji, sub aripi și pe spate. Așadar, copiii pot îmbrățișa marioneta, iar datorită senzorilor atașați aceasta îi va îmbrățișa înapoi sau va scoate sunete de fericire. Un alt accesoriu care vine la pachet cu această jucărie este o trusă medicală ce le va permite copiilor să simuleze administrarea medicamentației în încercarea de a face rățușca să fie mai puțin speriată de chimioterapie. Pe lîngă asta, materialul în care este acoperită le permite posesorilor să o spele și astfel să o țină la distanță de germenii și bacteriile care se pot găsi uneori în spital.
Prin toate aceste dotări, creatorii jucăriei și-au propus să-i facă pe pacienți să nu se mai simtă atît de singuri în acest proces de vindecare. Cu toate că prin definiție rățușca nu se-ncadrează în categoria dispozitivelor „inteligente” pentru că nu au fost încorporate o cameră și niciun fel de serviciu de voce, gadget-ul are îndeajuns de multe funcții care să-i ajute pe copii să treacă mai ușor prin momentele dificile.
Producătorii au decis însă că „My Special Aflac Duck” nu va fi scoasă la vînzare, ci va fi oferită gratuit bolnavilor de cancer, mai ales celor cu vîrste mai mici. Inițial va fi distribuită doar în spitale, urmînd ca, spre sfîrșitul anului 2018, să le fie oferită și familiilor în care există copii bolnavi de cancer.
Text de de Claudia Pincovski
Adaugă un comentariu