Robocop va culege conopidă

Primul răcnet Niciun comentariu la Robocop va culege conopidă 14
Robocop va culege conopidă

Îngrijorați de faptul că forța de muncă de­vi­ne din ce în ce mai scumpă, fermierii din Ma­rea Britanie au început testarea unui robot ca­re poate culege conopida de pe cîmp. Robotul GummiArm este testat de fermierii din Cor­n­wall, iar fondurile pentru dezvoltarea acestuia vin de la Uniunea Europeană. Astfel, fermierii britanici cred că acest robot ar putea fi răspunsul pentru criza personalului format din imigranți declanșată după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Robotul testat de fermierii britanici func­țio­nează ca o mînă umană, care poate decide dacă leguma este gata pentru recoltare cu ajutorul unor senzori, iar apoi o culege sau nu, în funcție de stadiul în care se află planta.

Brațul robotizat care ar putea să în­lo­cu­ias­că munca fizică a fermierilor este realizat de că­tre Martin Stoelen de la Universitatea din Ply­mouth. Acesta a declarat că încearcă să vi­nă în sprijinul fermierilor britanici, mai ales că recoltarea reprezintă aproape 50% din costul produsului final.

A fost aleasă conopida pentru testarea „fer­mierului robotizat” pentru că aceasta este o le­gumă greu de cules și care poate fi de­te­rio­ra­tă ușor. Brațul reușește să analizeze fiecare le­gumă cu ajutorul unor camere și a senzori­lor din degete, astfel, dacă conopida are o struc­tu­ră fermă și respectă specificațiile date de sis­tem, aceasta este culeasă de către Gummi­Arm. Mai mult, robotul extrage fiecare legumă cu cî­teva frunze atașate, astfel încît recolta arată și foarte bine.

Brațul robotizat ar putea fi răspunsul unei alte probleme a fermierilor, care culeg recolta în același timp, indiferent dacă toate legumele sînt coapte sau nu. Astfel, aproape 60% din recoltă poate ajunge la gunoi, deoarece fie este stri­cată, fie încă plantele nu s-au „copt” suficient.

La construirea robotului, Universitatea din Plymouth a încercat să reproducă cît mai fidel brațul uman. Cercetătorii au cerut ajutorul lui David Simmons, director al companiei Ri­vi­e­ra Produce, care lucrează de mai bine de 30 de ani în agricultură. David spune că acest robot ar putea fi răspunsul la problemele tuturor fer­mierilor din Marea Britanie, tot mai îngrijorați de efectele Brexitului. În plus, agricultura ro­bo­tizată ar putea crește productivitatea ferme­lor și ar reduce cu mult prețurile produselor. Însă pînă la producerea în masă a „roboților fer­mieri”, imigranții vor mai fi încă principalii an­gajați ai fermierilor din Anglia, fie ei și ro­mâni.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top