Robotul cu mîini de chirurg

Primul răcnet Niciun comentariu la Robotul cu mîini de chirurg 19
Robotul cu mîini de chirurg

Semnalele bioelectrice sînt transmise prin nervi în corpul uman, ceea ce permite mișcarea mem­bre­­le, iar creierului primește informația odată cu receptarea simțurilor. Luna aceasta, compania ja­po­ne­ză Meltin a prezentat cyborg-ul numit MELTANT-α, care are un algoritm unic de pro­ce­sare a semnalelor bioelectrice, ce permite anali­ze precise în timp real a mișcărilor mîinilor. Teh­no­logiile existente nu au fost suficient de exacte pînă acum pentru a executa diverse mișcări ale cor­pului omului. Site-ul oficial al companiei de­cla­ră că robotul avatar depășește limitele și, pentru a crea mecanismele de mișcare, au cercetat temei­nic corpul uman, în special structura mușchilor și a tendoanelor și s-au axat pe acest concept cu i­de­ea de a copia direct brațul acestuia. În filmul pre­zen­tat se arată cum robotul face acțiuni extrem de pre­cise, iar asta datorită fibrelor speciale de poli­mer, care sînt proiectate să imite tendoanele umane.

MELTANT-α are o torsiune umanoidă și un timp de răspuns de 0,02 secunde, ceea ce permite efectuarea unor mișcări mai rapide chiar de­cît ale mîinii umane. În degete sînt senzori de pre­siune, astfel încît operatorul, atunci cînd in­ter­a­c­ționează cu obiectele, sesizează feedback-ul. A­ces­ta are un mecanism unic de putere, care îm­prăș­tie sarcina pe dispozitivele de acționare, deci chiar dacă unul nu reușește, ceilalți continuă să funcționeze. Toate mișcările nu ar fi fost nici­o­da­tă posibile folosind robotica tradițională, nu există exemple anterioare ale unei astfel de teh­no­logii, fiind una complet nouă, ce reproduce trăsăturile brațului, cum ar fi delicatețea, dexteritatea și puterea.

MELTANT-α poate agita o sticlă de 500 ml cu o singură mînă, poate ridica obiecte care cîn­tă­resc patru kilograme sau chiar mai mult. Este destul de capabil să efectueze acțiuni foarte deli­ca­te, motricitatea permițîndu-i să țină un ou fără să-l spargă sau să deschidă capacul unei sticle. În total, execută 12 tipuri de mișcări complexe. Pe lîngă faptul că poate să distingă cu ușurință în­tre o mînă deschisă și un pumn închis, el îndoaie degetul, încheietura mîinii sau reproduce a­ceste acțiuni simultan și intuitiv.

Pentru a verifica calitatea transmiterii infor­ma­ției, robotului a fost dus în altă țară și a in­te­rac­ționat în timp real cu inginerul, cu ajutorul e­chi­pamentului VR. Astfel, această tehnologie poa­te fi „un alt corp“ folosit oriunde în lume, capa­bil să reproducă de la distanță comenzile opera­to­rului. Chiar dacă robotul-avatar deja uimește în forma în care se află, compania promite că pes­te cîțiva ani acesta va fi imbunatățit în mod sem­nificativ, așa că noua inveție ar putea revo­lu­țio­na foarte multe domenii, inclusiv cel militar.

de Lorel ATOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top