Siliconul va face gadgeturile mai atrăgătoare

Primul răcnet Niciun comentariu la Siliconul va face gadgeturile mai atrăgătoare 20
Siliconul va face gadgeturile mai atrăgătoare

Una dintre cele mai mari limitări ale tehnologiei portabile de astăzi este faptul că bateriile au încă o durată de viață realiv scăzută, nu sînt suficient de puternice, dar și ocupă mult spațiu. Compania Sila Nanotechnologies a anunțat că la începutul anului viitor va lansa o baterie mai ieftină, mai mică, care se poate încărca mai repede, dar și mai puternică. Compania va utiliza siliconul în loc de grafit, iar cercetătorii acestui proiect au avut de rezolvat o problemă destul de complicată: cum să oprească particulele de silicon să-și mărească volumul pentru ca telefoanele Aplle de exemplu să nu ajungă la dimensiunile unui măr adevărat, pentru că siliconul își mărește volumul pînă în contact cu electricitate.

Noile baterii promit faptul că densitatea energiei va fi cu 20% mai mare față de cele mai bune baterii care pot fi găsite astăzi pe piață. Astfel, noua tehnologie de cumulatori ar putea fi răspunsul tuturor producătorilor de gadget-uri. Fie vor putea crea dispozitive mai compacte, fie unele mult mai performante fără a fi nevoie de mai mult spațiu.

Producătorii de gadget-uri nu sînt singurii interesați de această tehnologie. Industria de automobile electrice este încă la început, iar mașinile ecologice cu motor electric sînt limitate de faptul că au o autonomie destul de mică, iar acest lucru nu le fac deloc practice. Chiar dacă 20% mai multă energie pentru o baterie de aceeași dimensiune nu pare să însemne foarte mult, modelul de mașină Tesla Model S de exemplu are o autonomie de aproximativ 1.000 de kilometri cu o singură încărcare. 20% mai multă autonomie înseamnă încă 200 de kilometri, iar acest lucru ar putea schimba percepția oamenilor despre automobilele electrice.

Iar industria automobilelor pare a fi pe lista de clienți a companiei Sila, mai ales că aceasta are în acest moment un angajament cu BMW. Compania de automobile este interesată atît de faptul că noua baterie va oferi mai multă autonomie cu o singură încărcare, dar și de faptul că acestea ar putea înmagazina aceeași cantitate de electricitate, dar vor ocupa cu 20% mai puțin spațiu și vor fi și astfel mult mai ușoare. Acest lucru pare să se plieze pe dorințele producătorului de automobile, care speră să folosească tehnologia începînd cu 2023. În plus, reprezentanții companiei Sila asigură publicul că tehnologia este încă la început, iar bateriile ar putea deveni treptat tot mai mici și mai puternice, lucru care va produce schimbări importante în industria auto.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top