Simțuri umane într-o carapace
Primul răcnet 24 mai 2015 Niciun comentariu la Simțuri umane într-o carapace 15Unii dintre noi suntem ceva mai norocoși și ne putem folosi la capacitate maximă fiecare celulă, țesut și alte bucățele din corp, dar alții pur și simplu au avut nenorocul ca una dintre piesele din mecanismul corporal să se strice și să fie de neînlocuit. Multe dintre abilitățile înnăscute, condiționate de mediu sînt înlocuite cu o continuă adaptare la noile condiții de viață. Dar funcțiile mintale nu sînt nici pe departe încetinite, în unele cazuri o mică șansă licărește în mentalul comun și își face loc printre umbre și întuneric.
Un exemplu de ingeniozitate practică vine de la un programator pe nume Gal Sont care suferă de boala neuronului motor. Neuronul motor reprezintă acea categorie care se ocupă cu efectuarea de comenzi asupra diverselor sisteme din corp, în acest caz, sistemul muscular. În cazul lui Gal el poate să simtă, dar nu poate să aibă nicio reacție. Totuși, excelează în încercarea de a-și face viața mai bună prin capacitățile sale de programare.
În urmă cu un an, acesta a reușit să creeze un software denumit „Click2speak” prin care să poată fi auzit cum vorbește și astfel să reușească să comunice cu cei din jur. Ideea programului a fost inspirată după modelul lui Stephen Hawking, dar mult mai ieftin și a revoluționat viața celor care sînt puși în aceeași situație ca el. În prezent, numai prin clipirea genelor, Gal reușește să controleze un robot, care îl ajută în mod virtual să se deplaseze pentru a putea vedea diverse evenimente importante din viața sa, cum ar fi serbarea de la școală a fiicei sale.
Nu demult, un informatician rus care suferă de aceeași afecțiune și-a pus întreaga soartă la bătaie prin decizia acestuia de a se oferi voluntar la primul transplant de cap care va fi vreodată realizat. Tehnologia a fost considerată mult timp ca un moft al oamenilor cu mulți bani, dar în prezent are o multitudine de funcții importante, printre care și reconstruirea din temelii a structurilor sociale, datorită unei mîini de oameni care își pun timpul și resursele la îndemînă pentru a crea un univers care poate să înlocuiască orice picior de lemn, ochi de sticlă sau altă monstruozitate parazitară.
Adaugă un comentariu