Soldați în mantia lui Potter

Primul răcnet Niciun comentariu la Soldați în mantia lui Potter 7
Soldați în mantia lui Potter

Soldații britanici se pot ascunde de trupele inamicilor folosind „pelerina invizibilității”, o mantie împrumutată parcă din filmele cu Harry Potter. Acum eroul din filele cărților și cadrele filmelor nu este singurul care deține secretul invizibilității, iar mantia a devenit re­a­lă. În fața acestui dispozitiv toate tehnologiile dușmanului devin oarbe. Aceasta nu le per­mite să fie descoperiți nici măcar de sistemele cu infraroșu sau cele cu senzori pentru detectarea căldurii.

Invenția vine după ce acum un an cer­ce­tă­to­rii americani au anunțat că au descoperit se­cretul acestei tehnologii caracteristică filmelor și romanelor Fantasy și SF, iar recent ea a fost testată de trupele militare britanice. Soldații au participat la o serie de exerciții în Statele Unite ale Americii, unde au testat un material de camuflaj de ultimă generație, numit Vatec.

Cercetătorii Diviziei pentru Știința Ma­te­ria­le­lor din cadrul Laboratorului National Law­ren­ce Berkeley, din SUA, au reușit să obțină o mantie a invizibilității ultra subțire, care are pro­prietatea de a se mula perfect pe orice su­pra­față și de a face imposibilă detectarea unui obiect în spectrul vizibil al luminii. „Pelerina in­vizibilității” este realizată din elemente pa­ra­lelipipedice microscopice confecționate din aur, care, la fel ca pielea, conturează foarte bine forma unor obiecte tridimensionale.

Tehnologia, de asemenea, implică aşa-zi­se­le metamateriale, ale căror suprafețe conţin e­le­mente mult mai mici ca mărime faţă de lun­gi­mea de undă a luminii. Ele redirecţionează un­dele luminoase, îndepărtîndu-le de obiectul ascuns sub acea pelerină. Prin urmare, pe­le­rina respectivă acţionează ca o antenă de îm­prăştiere a luminii microscopice care „sa­re” pe un obiect tridimensional, ca şi cum ar fi re­flec­tată de o oglindă plană, făcînd astfel ca obiectul să devină invizibil. Acest dispozitiv are grosimea de 80 de nanometri și inițial a fost testat pe obiecte mai mici cu suprafețe neregu­late.

Scopul acestei mantii a fost, încă de cînd a fost proiectată, să servească în domeniul mili­tar pentru a camufla vehicule, avioane și soldați. Cu toate acestea oamenii de știință nu neagă și folosirea tehnologiei în produsele cosmetice pentru a ascunde coșurile și ridurile de pe fa­ță sau în industria modei pentru a masca im­per­fec­țiunile trupului. De îndată ce tehnologia va intra pe piață, britanicii vor fi stăpîni ai cîmpului de luptă, fără a putea fi găsiți de inamic, iar fetele își vor putea ascunde im­per­fec­țiu­nile surprinzîndu-și partenerii dimineața.

Autor:

Doina SÎRBU

Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top