Țara arde pe Facebook
Primul răcnet 16 mai 2016 Niciun comentariu la Țara arde pe Facebook 24
De-a lungul vremii, Facebook a devenit ceva mai mult decît o simplă rețea socială. Conectați permanent, pe telefon sau acasă la calculator, site-ul a devenit pentru unii un adevărat mod de viață. Deja nici nu ne mai surprinde că există locuri de muncă ce presupun să stai toată ziua pe Facebook și să ai grijă de o pagină, sau să manageriezi reclame țintite către un anumit public.
Totuși, pe lîngă toate uneltele și caracteristicile pe care le știm, există probabil încă pe atîtea la care însă nu avem acces din cauză că ele sînt lansate mai întîi în SUA sau alte țări înainte să apară și în România. Una dintre acestea care a pornit o întreagă dispută politică săptămîna trecută este secțiunea de „Trending”. Aceasta presupune o listă scurtă care se actualizează în timp real, ce conține cele mai importante titluri din presă care se discută la ora respectivă și personalizate în funcție de interesele fiecăruia.
Conflictul a apărut acum cîteva zile, cînd în urma unui raport făcut de Gizmodo (n.r.: unul dintre cele mai mari bloguri de tehnologie), care a arătat că știrile afișate ignoră intenționat interesele cititorilor conservatori. Mai mult, Gizmodo denotă că în locul subiectelor scoase erau introduse altele, care de obicei proveneau de la instituții media foarte populare, precum BBC, CNN sau Reuters și că niciodată la Trending nu apăreau subiecte care țineau de Facebook.
N-a durat mult și imediat au apărut mai mulți politicieni americani care i-au cerut lui Mark Zuckenberg explicații, unii dintre Republicani apelînd la Congres pentru a porni niște investigații. Și deși marți, unul dintre vice-președinții companiei, Tom Stocky a negat suspiciunile și a zis că „nu inserăm în mod artificial subiecte în secțiunea de trending”, The Guardian a publicat un ghid intern de la Facebook, ce contrazice afirmația anterioară. Documentul conține tot felul de instrucțiuni despre cum se pot „injecta” sau pune o „listă neagră” anumite subiecte mediatice.
În același timp, Facebook a realizat o scurtă anchetă internă, pentru ca joia trecută Mark să scrie pe blog că „nu am găsit nicio dovadă cum că raportul este adevărat”. De asemenea, acesta a mai anunțat că intenționează să invite mai mulți reprezentanți conservatori precum și oameni „din tot spectrul politic” la sediu pentru a discuta despre acuzațiile de părtinire politică.
Indiferent dacă acuzațiile sînt adevărate sau nu, tot acest conflict n-a demonstrat decît că oamenii au devenit prea comozi în ce privește informarea și ca să fii la zi cu ce se întîmplă în lume, trebuie să o faci ca pe vremuri – din trei surse diferite.
Adaugă un comentariu