Vise imprimate în 3D

Primul răcnet Niciun comentariu la Vise imprimate în 3D 7

Se vorbește des în ultima vreme despre impri­­mantele 3D, recunoscute pentru faptul că pot a­du­ce la realitate, într-un obiect palpabil, cam orice model digital de pe calculator. Și chiar dacă ase­me­nea imprimante există încă din 1984, abia re­cent, datorită noilor tehnologii, acestea ne-au per­mis să creăm lucruri cu adevărat uimitoare.

Un astfel de exemplu vine de săptămîna tre­cu­tă, cînd o fetiță din America a putut să mear­gă pentru prima oară cu bicicleta mulțumită unei proteze creată cu o imprimantă 3D. După ce s-a născut fără degete la mîna stîngă, tatăl lui Kylie a apelat la ajutorul unor studenți de la o uni­ver­si­tate tehnică din Illinois pentru o astfel de so­lu­ți­e. Iar pe cînd o proteză normală ar fi costat în jur de 50.000 de dolari, tatăl fetiței a trebuit să scoa­tă din buzunar o sumă de 10 mii de ori mai mică, adică vreo cinci dolari, care reprezintă în mare parte  plasticul folosit la printare.

O companie de peste ocean reușește să scoa­tă și profit pe seama acestor imprimante. După ce a reușit să adune destule donații cît să pună a­fa­ce­­rea pe picioare, SOLS a proiectat o aplicație care funcționează atît pe Android cît și pe iOS, ce „scanează” piciorul utilizatorului. Pe baza u­nor algoritmi, firma poate crea branțuri (n.r.: bucată de piele care se aplică în in­teriorul încălțămintei, pes­te talpa propriu-zi­să) personalizate pentru fi­­e­­care utilizator în parte.

Cea mai impresionantă rămîne, totuși, per­for­­manța unei firme din China, care cu patru im­­primante uriașe, relata săptămîna trecută că poate construi cîte zece case într-o singură zi. Late de vreo 10 metri și înalte de 6, casele sînt ri­di­­cate de la sol strat cu strat asemeni unei pră­ji­turi, inginerii declarînd că locuințele sînt la fel de re­zis­tente ca cele construite de mîna omului. Cli­en­ții care-și doresc o astfel de casă pot să-și aleagă din mai multe planuri arhitecturale, pe care le pot modifica, pentru ca la sfîrșitul zilei să se poată chiar muta definitiv. Ah, și v-am spus că prețul unei locuințe e sub 5.000 de dolari?

Ideea unui viitor în care de pe o foaie A4 dra­­­gonii ar putea printe viață, zgîrie-norii s-ar ri­di­ca din pămînt doar cu apăsarea unui buton și doar cu ajutorul cîtorva ingrediente de bază pare promițătoare. Acum vreo cîțiva ani acest dispozitiv costa în jur de 50.000 de euro, pentru ca acum să se găsească astfel de imprimate 3D și la 1.000 de euro, iar în viitor, ele ar putea deveni un gadget comun în casele noastre. Totuși, ce se va întîmpla cu cei care-și vor face arme? Există deja firme care vînd astfel de schițe și nu-mi imaginez că va mai trece mult pînă ce vor scăpa gratis pe web. Singurul lucru sigur e că ne apro­pi­em rapid de o nouă eră, iar imprimantele 3D vor fi pe atît de miraculoase pe cît de periculoase.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top