Youtube, la un pas de moarte

Primul răcnet Niciun comentariu la Youtube, la un pas de moarte 6
Youtube

Imaginați-vă Internetul fără Youtube. Dis­­pariția acestui site ar însemna pierderi de mi­lioane de dolari pentru Google, dar și pentru utilizatorii care obțin un venit constant din videoclipurile pe care le încarcă pe canale. Să nu mai vorbim de faptul că accesul la muzica pre­ferată ar fi limitat, iar videoclipurile preferate pierdute. Ei bine, un cercetător rus în domeniul securității online a avut soarta You­tube-ului propriile mîini după ce a des­co­pe­rit un bug (n.r.: o eroare) care îi permitea să șteargă orice film de pe site, indiferent de utili­zatorul care l-a încărcat.

Practic, o afacere de milioane de dolari pu­tea fi ruinată în cîteva click-uri. În schimb, Kamil Hismatullin a anunțat breșa de securita­te la Google, care deține Youtube, iar aceasta a fost reparată în cîteva ore. Descoperirea lui a fost recompensată cu aproximativ 6.300 de do­lari, această sumă fiind considerată prea mi­că în comparație cu consecințele pe care le-ar fi putut suferi platforma. Cercetătorul se aș­tepta la cel puțin 15-20.000 de dolari, după cum a scris pe blogul personal, unde a în­căr­cat și un video despre cum se șterg filmele. Prin trimiterea numărului de identitate al fil­mu­lui către site, mai mult de un miliard de u­ti­lizatori, cîți are site-ul în prezent, ar fi putut să rămînă fără conținutul încărcat pe canale.

„M-am luptat cu gîndul de a șterge ca­na­lul lui Justin Bieber, dar din fericire, nici un vi­deoclip al artistului nu a fost afectat”, a mai scris Kamil pe blogul personal. Referitor la con­secințele existenței unui astfel de bug, cer­cetătorul a anunțat că un hacker cu intenții rele ar fi putut face ravagii în cîteva secunde, șter­gînd o mulțime de videoclipuri. „Gang­nam Style”, videoclipul cel mai vizionat de pe You­tube, care a acumulat 2.2 miliarde de vi­zua­lizări, putea fi înlăturat fără urmă.

Cu o lună în urmă, Facebook s-a confruntat cu o problemă similară, întrucît un hacker a raportat că a descoperit un bug care îi permi­tea să șteargă orice fotografie de pe rețeaua de socializare, indiferent de utilizatorul care a încărcat-o. Deși atît Google cît și Facebook plă­tesc hackeri pentru a le descoperi de­fec­tele site-urilor, un astfel de bug le-a scăpat din ochi pînă și profesioniștilor. De cînd a fost lan­sat, din februarie 2005, Youtube nu s-a con­fruntat cu o problemă similară. Pentru ges­tul pe care l-a făcut Kamil, compania ar putea foarte ușor să îi ofere un post în departa­mentul de IT, fiindcă în trecut s-au mai făcut ast­fel de angajări fulger la Google. În plus, nu în fiecare zi îți bate la ușă un om care ar putea să te ruineze, îți explică și cum, apoi te lasă să te corectezi.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top