Brînza românească, aur mondial
Scor la pauză 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Brînza românească, aur mondial 5Cînd eram mic am crescut cu cărțile cavalerilor sub braț. Adormeam cu Pardaillan în brațe și mă imaginam D’Artagnan la masa rotundă din Camelot a doua zi dimineață. Nu mi-am închipuit că sportul cu floreta franceză poate fi atît de exploziv și diferit față de cărțile pe care le citeam odată.
Pînă cînd l-am văzut pe Covaliu. Fandări, „asalturi”, recuperări, totul se termina în cîte secunde iar vraja celor cîteva zeci de pagini pe care se întindea un duel semnat de Dumas se termina în cîteva secunde.
Mihai Covaliu a cîștigat primul său turneu la Olimpiada de la Beijing din 2000. Avea 22 de ani și nu mai cîștigase nici o medalie pînă atunci. S-a retras la 28 de ani, cîștigînd accidentat un bronz pentru care a fost blamat de mulți din țară dar nu a renunțat, ci a rămas ca antrenor.
Povestea poate începe, însă nu se termină cu Mihai. Fetele de la scrimă au cîștigat vineri, 12 noiembrie, aurul mondial, prima dată cînd scrima feminină cîștigă această distincție. Nimeni nu spune fățiș cît a contat prezența lui Covaliu la Mondiale pentru că ar trebui să rescunoască ce mult s-au înșelat cînd măturau cu el pe jos după bronzul de la Beijing. E trecut fugar, doar la palmares, cînd băieții au cîștigat la echipe aurul mondial anul trecut și anul acesta două bronzuri individuale. Și cînd ajunge discuția la bronzuri e blamat din nou.
Pentru Ana Maria Brînză însă a contat. Cînd a urcat pe planșă scorul era strîns și nemții de acasă își destupau deja butoaiele cu bere. Românca noastra a zburat însă către adversară reușind cea mai clară victorie din toată competiția și aducînd pentru prima dată aurul la fete acasă. Și Covaliu? Stătea acasă, sprijinit de pervaz cu un ochi în curtea casei. Acolo, fiul său tăia aerul cu o mică săbie de lemn. Aurul românesc se educă, nu se cîștigă.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu