Falimentul punctului cu var

Scor la pauză Niciun comentariu la Falimentul punctului cu var 0

Nu se suplimentează, se retrogra­dează. Au lămurit-o, în sfîrșit, mai-ma­rii fotbalului românesc. În urma unei ședințe cu replici desprinse par­că dintr-o nuvelă de-a lui Cara­gi­a­le, Mircea Sandu, președintele Fe­de­­rației Române de Fotbal, a anun­țat decis că, în sezonul următor, Liga 1 va avea cel mult 17 sau cel puțin 15 echipe. Nici vorbă de 18, cum a fost pî­nă acum, cine nu are licență nu joa­că, cine retrogradează matematic nu poate rămîne. Locurile libere rămîn libere, nu se suplimentează, nu se fac favoruri (asta, într-adevăr, premi­e­ră! Să ne aducem însă aminte cum a rămas Gloria Bistrița sau Ceahlăul în primul eșalon în urmă cu nu foarte multe sezoane).

De o ironie la fel de mare este și se­ninătatea cu care a fost acceptată a­ceastă decizie, în special de cei ca­re nu sînt afectați în mod direct de ea. Cum ar fi, spre exemplu, Gică Ha­gi. Mai deunăzi, acesta striga, la u­ni­­son cu Florin Prunea, președintele CSMS Iași, că e absurd să retrogra­deze pe plan sportiv echipe din mo­ment ce sînt altele care nu au pri­mit dreptul de a juca în prima liga din ca­uza restanțelor financiare pe care le aveau către stat sau către terțe părți. Astăzi, însă, Hagi nu mai spune ni­mic. Probabil are de-a face și cu fap­tul că echipa-etalon a Aca­de­mi­ei sa­le, Viitorul Constanța, a reușit ce nu a mai reușit nimeni în sezonul acesta: să bată Steaua la diferență de trei puncte, să-i dea cinci goluri și să ba­tă etapa următoare și pe Di­namo. Toa­te acestea din partea u­nei echipe ca­re e campioana remi­zelor Ligii 1.

În altă ordine de idei, Iașul se des­parte, din nou, de prima divizie a ță­rii. A făcut-o rușinos, cedînd ulti­me­le două meciuri îndoielnic în fața u­nui Ceahlău care avea nevoie să se salveze matematic de la retro­gra­da­re și în fața Vasluiului ce țintea o vic­torie care să-i asigure un loc de cupă europeană. Dar o notă de ironie există și aici. La ultimul meci al cam­pio­na­tului, fără nici o șansă de a se sal­va, tribunele din Iași au fost pe ju­mătate pline în timp ce, la Cupa Ro­mâniei, al doilea trofeu ca importan­ță al țării, jucat, ce-i drept, în depla­sare de am­be­le echipe, CFR Cluj a avut (doar) 300 de suporteri prezenți pe Națio­nal Arena. Dar nu sînt mo­ti­ve de în­gri­jorare. Iașul are șanse să promo­veze din nou, peste patru ani, la ur­mătoarele alegeri locale.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top