Fotbal cu fitil scurt
Scor la pauză 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Fotbal cu fitil scurt 10Prima în inimile suporterilor, prima la bani, prima la transferuri, prima la scandal, prima în campionat. Dacă ar fi să rezumăm ideile tuturor, cam așa ar părea că e Steaua. Doar că, după cum era logic, nu e prima. La multe capitole. Ba, din contra, dezamăgește din ce în ce mai puternic. Și fanii, prin rezultate, și site-urile, prin furnizarea a cît mai puțin material de scandal, pînă și adversarii printr-un joc împleticit și previzibil.
Iar așteptările au dus fotbalul nostru în ridicol. Toată lumea vedea Steaua campioană într-un an în care a jucat mai prost decît a făcut-o în ultimele zece campionate. Era cotată cu cele mai mari șanse la titlu o echipă care n-a stat mai deloc pe prima poziție. Sigur, istoria ultimilor ani o dădea ca o candidată importantă, dar dacă numărăm cîte articole au apărut, în presă, pe capitolele – „ce va face Becali cu banii din Champions League”, „Steaua, route 27”, „Reghecampf, salvarea”, încît, dacă ești cititor informat, te-nspăimînți de certitudinea premonitorie a jurnaliștilor.
De aceea, meciul de duminică, dintre Steaua și Astra, decretat finala campionatului (cu suficiente etape pînă la final încît rezultatul să fie unul important, dar nu definitiv) a fost la fel de anost și mediocru, așa cum este campionatul nostru. Este aproape o rușine să te gîndești că Steaua – Astra de sîmbăta trecută este același sport precum Liverpool – Dortmund, bijuteria din sferturile Europa League. Nimic, nici spectatorii, nici jucătorii, nu au fost din aceeași galaxie. La începutul meciului de pe Anfield Road, ambele galerii au cîntat imnul „You will never walk alone”, al celor de la Liverpool. La începutul meciului de la Giurgiu, nici măcar înjurături nu se auzeau, ci o tristețe apăsătoare pentru ceea ce s-a vrut a fi o finală de campionat. Merg și aș merge mereu cu plăcere în Copou, chiar și în B, unde, deși fără a exista cultul de „ultras” și „galerie”, oamenii vin mereu cu miile la stadion și-și încurajează onest echipa.
Dar România a pierdut pînă și acest patriotism local. După ce echipe vechi precum Craiova, Steaua, Timișoara sau Rapid sînt echipe care se luptă să-și păstreze culorile și personalitatea, am ajuns să trăim într-un campionat al clonelor, în care se mimează fotbalul și se promovează prostia.
Adaugă un comentariu