Sîntem gata de Rio? Nu prea
Scor la pauză 2 iunie 2014 Niciun comentariu la Sîntem gata de Rio? Nu prea 8Prima oară cînd am auzit de Cupa Mondială a fost pe la vreo șase ani, cînd Franța reușea să cîștige finala în fața Braziliei. Nu erau doar niște meciuri de fotbal ca cele pe care le jucam împreună cu prietenii în parc, ci era un spectacol în adevăratul sens al cuvîntului. Nume ca Gabriel Batistuta, Vieri, Rivaldo sau Zidane erau trecute pe tot felul de cartonașe de la gume cu care ne întreceam în teancuri de colecții, iar moșnegii de la scara vecină se certau zilnic pe seama echipelor, dar se împăcau imediat la meciurile României.
Acum însă, Campionatul Mondial și-a pierdut aproape toată magia. Facem melodii prostești încercînd să-i redăm popularitatea, meciurile devin recunoscute pentru declarațiile de dinainte și după, iar afacerile dubioase încep să iasă la iveală. Săptămîna trecută de exemplu, New York Times publica un articol despre un raport FIFA, în care explica cum cinci meciuri de la campionatul din 2010 fuseseră aranjate de către mafia pariurilor.
Totodată, articolul prezintă și povestea unuia dintre arbitrii competiției, care a depus 100.000 de dolari primiți drept mită într-o bancă din Africa de Sud. Respectiva sumă a fost atît de mare pentru Statul African, încît banca i-a dat arbitrului o monetă comemorativă. Mai apoi, în seara respectivă, aflat cu fluierul pe teren în întîlnirea dintre Africa de Sud și Guatemala, toate deciziile acestuia au fost foarte îndoielnice, precum două lovituri de penalizare pentru presupuse hențuri în careu. Totodată, cei de la New York Times avertizează că din cauza situației financiare a federațiilor de fotbal și ediția din acest an a Cupei este vulnerabilă la aranjamente.
Nici măcar brazilienii nu sînt foarte entuziasmați de Mondialul care va începe peste cîteva zile și zilnic desfășoară cîte un protest. Principala lor nemulțumire este legată de faptul că în organizarea competiției s-a depășit cu milioane de dolari bugetul prevăzut, asta în timp ce populația aflată la ghetourile din Rio sau alte mari orașe moare de foame, iar proiectele pentru infrastructură au rămas doar pe hîrtie.
Ronaldo, care este membru al Comitetului de Organizare, e de partea protestatarilor și și-a declarat susținerea pentru aceștia spunînd că „după toate cîte s-au întîmplat mi se par absolut legitime. Populația are doar de pierdut”. E adevărat, nu cunoaștem situația exactă din Brazilia, însă în momentul de față nu doar brazilienii ar trebui să ia inițiativă, ci toată lumea fotbalului.
Adaugă un comentariu