Silabele nu s-au mai întors din ger
1001 de chipuri 16 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Silabele nu s-au mai întors din ger 22
Pe Stradela Grădinari, undeva în fața Bisericii „Sfîntul Ștefan”, vezi că pe ușa de la intrarea într-un bloc scrie mare, parcă să te lovească ironia-n mijlocul capului – „kiler”. Sub măzgălitură, prin zăpadă, se rostogolesc cîteva clementine uscate, borcane goale și bocanci desperecheați, iar sus, în capul treptelor, două cuverturi groase și cîteva pături stau clădite și aranjate, fix ca într-un pat. Așa arată casa lui nenea Gheorghiu. Cînd merge să-și mai miște oasele, să nu-nghețe, bătrînul abia prinde să se-ntoarcă de unde-a plecat. Nu-și poate mișca deloc un picior de cînd s-a îmbolnăvit și, oriunde-ar pleca, își cară cu el, într-o sacoșă albastră de rafie, toate lucrurile pe care n-ar avea încredere să le lase-n scara blocului.
Trăiește pe străzi de zece ani și mă face să-nțeleg lucruri desenînd cu o mînă prin aer. Are un defect de vorbire, ș-atunci cînd se-apucă de povestit, îi trebuie răbdare și mușcă din cuvinte cu poftă, uitîndu-se la tine cu speranța c-ai s-apuci să-nțelegi și silabele care lipsesc. N-are familie, nu mai are pe nimeni care să-l găzduiască sau care să-i dea bani. Nenea Gheorghiu se numără prin toți oamenii singuri, care, în mod normal, s-ar adăposti la centrele pentru bătrîni. El nu vrea să se ducă. Își scoate cele două rînduri de căciuli care-i acoperă capul și-ți arată lovitura cu care s-a ales, cu ceva vreme în urmă. E bolnav și, deși a fost acolo înainte, acum nu vrea să-și mai trăiască viața la centru. Spune „Of, Doamne!” cel mai clar dintre toate cuvintele pe care încearcă să le rostească și după fiecare în-cumetare de-a mai zice ceva, se uită-n sus și ridică o mînă către cer sau o întinde către biserica de vizavi.
Poartă o pereche de blugi căpătați și e-ncotroșmat bine pentru iarnă. Îmi arată păturile, cuverturile și pernele și cînd îl întreb dacă toate astea-i țin de cald, îmi spune un „ohoho” aproape rîzînd și repetă obsesiv, de parc-ar vrea să ți se lipească de minte, că „de zece ani” tot rezistă cu ele. Dacă apuci să-l întrebi pe bătrîn de familie, îți face semn să te lași păgubaș. Are copiii în străinătate și, oricum ar fi, nu-i mai poartă niciunul astăzi de grijă. „Asta-i – e greu” – reușește nenea Gheorghiu să-ngaime. Pare, acolo, în scara blocului, ca într-o cutie. Stă așezat pe-o treaptă, își freacă mîinile de genunchi și-mi spune „O vorbă.. o vorbă din popor.. mi-o spunea mie tata”. Mă uit la el și mă-ntreb, nedumerită, ce legătură o fi avînd cu strada și ropotul ăsta de grade cu minus – „Dacă ai s-ajungi prost – prost ai să rămîi”.
Adaugă un comentariu