Biblioteca de după coline
1001 de chipuri 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Biblioteca de după coline 11
De după o ușă care scîrțîie încet atunci cînd e deschisă își face apariția Corneliu Popescu, bibliotecarul din Belcești. „Din cîte vezi, nu s-au schimbat prea multe…”, îmi spune cu un zîmbet șters, și avea dreptate, nu se schimbaseră prea multe. În încăperea mică erau înghesuite cărți din toate domeniile. Cele care nu mai aveau loc pe rafturi își duceau veacul pe mesele lungi la care în timpul săptămînii elevii își scriu sîrguincioși temele. Îmbrăcat într-o cămașă albă și pantaloni la dungă, Corneliu se așează pe unul dintre scaunele masive de pe care mută cărțile dintr-o parte în alta. „Lucrez aici încă din 1991. Aveam 23 de ani pe atunci și o mare pasiune pentru cărți”, oftează și recunoaşte nostalgic că deși tinerețea i s-a scurs, pasiunea pentru cărți nu va avea un final.
Corneliu are acum 49 de ani și o energie molipsitoare. Povestește despre cărți fără să-i piară zîmbetul de pe buze, iar biblioteca o consideră o a doua casă. „Lipsa de personal poate fi considerată o problemă, însă a trecut atît de mult timp de cînd sînt singurul angajat încît acum s-ar putea să fie chiar ciudat să lucrez alături de alte persoane”, spune în timp ce îşi aruncă privirea de la un raft la altul, de parcă ar vrea să se asigure că nicio carte nu a fost mutată de la locul ei de cînd am început noi să vorbim. Niciodată nu i-a trecut prin cap că poate i-ar fi fost mai bine dacă și-ar fi lăsat satul în urmă și s-ar fi mutat la oraș pentru a practica aceeași meserie, ba chiar e mîndru că a rămas și a participat la crearea unui „mai bine”.
Pentru că în Belcești nu există încă un cămin cultural sau o casă de cultură în care să se desfășoare vreun soi de activități culturale, tot Corneliu a fost cel care, în 1993 a decis să-și asume o responsabilitate în plus și să se ocupe și de organizarea cîtorva evenimente. Pentru ceva timp nu a realizat că decizia luată de el fusese una importantă, însă atunci cînd a văzut bucuria de pe chipurile elevilor urcați pentru prima oară pe scenă, Corneliu și-a dat seama că nu va renunța prea curînd la a doua sa ocupație, așa cum nu se vede părăsind-o nici pe prima.
Nu-l descurajează nici bugetul prea mic pentru noi achiziții de cărți, nici spațiul insuficient. Continuă să fie optimist și crede că atîta timp cît pentru elevi biblioteca încă reprezintă un refugiu, nu are de ce să-i fie frică. Nu foarte demult a reușit să implementeze și ideea de biblionet și să pună la dispoziția adolescenților cîteva computere conectate la internet. „E important să aibă acces și la informația care le este pusă la dispoziție pe internet. Cărțile rămîn, ce-i drept, cea mai de încredere sursă, însă e important pentru ei să știe să se descurce și atunci cînd vine vorba de tehnologie, să nu considere că au rămas în urma celor care au resurse mai bogate”, adaugă bibliotecarul în timp ce se ridică de pe scaun și îl împinge la loc sub masă.
În loc de „la revedere” l-am rugat pe Corneliu să-mi spună despre cartea care-i place cel mai mult, iar chipul i s-a luminat în timp ce închidea lacătul masiv al ușii care ține biblioteca în siguranță. „Să ții minte că un bibliotecar nu-și permite să aibă cărți preferate pentru că trăiește în mijlocul lor”, mi-a răspuns îndepărtîndu-se liniștit de locul la care revine, zi de zi, deja de 26 de ani.
de Claudia PINCOVSKI
Adaugă un comentariu