Bioingineria la fermă
1001 de chipuri 25 octombrie 2015 Niciun comentariu la Bioingineria la fermă 32La ferma din satul Dîngeni, se aud primii pași călcînd iarba, iar roua se sparge sub tălpile grăbite ale lui Alexandru care merge să repare acoperișul. În curînd trebuie să se întoarcă la facultate în Iași, dar nu poate lăsa lucrurile neterminate.
El e Alexandru Victor Murmurache. Un tînăr pentru care studiile ocupă un loc foarte important în ierarhia proprie și care nu dă înapoi de la muncă. Cei 26 de ani pe care îi are, i-a împărțit pe la Botoșani și pe la satul Vîrfu Cîmpului, unde a copilărit. De opt ani locuiește în Iași, iar acum e student la master în anul II la Facultatea de Bioinginerie medicală, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”. Ideea unei afaceri de exploatație agrozootehnică a fost a tatălui său care lucrează în acest domeniu și este medic veterinar.
El a fost și primul partener al studentului, dar din cauza condițiilor dificile de lucru, acesta s-a pensionat, iar Alexandru a preluat întreaga afacere. A urmat apoi un alt parteneriat care, însă nu a durat mai mult de o lună. „Am învățat astfel că fiind mai tînăr ai șanse mai mari să dai peste oameni care vor să profite de pe urma ta”, povestește Alexandru. Neîncrederea de care au dat dovadă cei cu care a lucrat, l-au învățat că se poate baza cu adevărat doar pe familie. Din cauza aceasta nu are angajați permanenți, conduce el utilajele, face gestiunea resurselor și ține contabilitatea.
Întreținerea unei ferme este oricum dificilă, dar să fie ținută pe picioare de un student este cu mult mai greu. Exploatația agrozootehnică a început-o cu ajutorul provenit din fondurile europene pentru dezvoltare. Cu prima tranșă de bani a putut achiziționa un tractor și două utilaje agricole de aproximativ 23.000 euro. Își dorește să modernizeze ferma, iar astfel să nu mai fie nevoit să angajeze un număr mare de personal.
Cunoștințele dobîndite în facultate l-au ajutat în treburile la fermă și a putut instala singur un sistem de monitorizare. Alexandru e un perfecționist, iar în ciuda sfaturilor primite, încearcă să facă totul ca la carte. Pentru că nu are o echipă din cauza posibilităților financiare, studentul apelează cît se poate la Barter.
Îi este mai ușor să facă schimb de produse sau de servicii cu oamenii. Astfel nici nu trebuie să justifice banii. E plin de determinare, iar puterea de a lua decizii importante i-au oferit o mare siguranță de sine. Se implică în toate activitățile fermei, chiar dacă medicul i-a recomandat să evite efortul fizic. A fost diagnosticat cu scolioză în urmă cu doi ani, dar acest lucru nu l-a împiedicat să se dedice muncii care îi place.
Chiar și așa nu a reușit încă să repare acoperișul fermei. Alexandru se întoarce de la plimbarea de seară și se oprește în poartă. Rîde. Grămada de pămînt care se vede în curte e bioreactorul lui cu care obține acid lactic. Dar va face modernizări. Ăsta-i planul.
Adaugă un comentariu