Bocancii bătrînului cu verighetă
1001 de chipuri 17 decembrie 2012 Niciun comentariu la Bocancii bătrînului cu verighetă 2Copiii nu știu și nici nu trebuie să știe că undeva, nu departe de bazarul colorat al Sucevei, într-un bloc turn, trăiește Moș Crăciun. De vreo 40 de ani, la fiecare început de decembrie, își scutură hainele roșii de praf și le scoate cu grijă în frigul iernii. Nu înainte ca doamna lui, Veronica, să i le calce migălos și să-l întrebe „anu’ ăsta unde te duci?”. Atunci el zîmbește cu obrajii plini. Și-n casă miroase, ne-greșit, a sărbătoare cu gust de plăcinte și-a cuptor încins.
’Nea Ilie are 74 de ani și a fost șofer pe o mașină care transporta medicamente pentru farmacii, însă au trecut 20 de ani de-atunci. I-au nins, toți, pe creștet și i-au domolit, an de an, din ce în ce mai mult glasul și firea. E sfătos și domol, cald ca o pîine care ți se-nmoaie în palme, răsuflînd un parfum dulce de vatră. Crăciunița cu nume de copilă i-a îngăduit obiceiul și l-a iubit. Și atunci cînd Moșul se-nfățișa celor doi copii ai lor, dar și cînd pornea pe drumuri. „Plecam cu autobuzul la Șaru Dornei, la Vatra Dornei la rude, îmbrăcat cu toate straiele, cu masca lipită de nas, uneori abia respirînd” și cu buzunarul plin de bomboane. Fiindcă e Moș Crăciun toată luna, iar de întîlnește copii pe drum, își scutură mîna prin buzunar, c-o dibăcie de meșteșugar și scoate cîte-un dar mărunt, care se topește pe buzele ștrengarilor.
Nu era chip să i se spună Moș Crăciun înainte de iarna lui ’89, iar fetița și băiatul și-l amintesc drept Moș Gerilă.
Costumul i l-a croit doamna Veronica, pe cînd lucra la fabrica de tricotaje Zimbru, să fie tot 40 de ani de-atunci. „E nimerit bine, legat cu o frînghiuță albă-roșie împletită, e același și azi” și Corina, mezina, îl completează, duios „ei, mai retușam noi în fiecare an, mai îmbunătățeam. Îi mai puneam o insignă de fruntaș, ochelari de scafandru, acuma depindea și de copiii la care mergea”. Nu era chip să i se spună Moș Crăciun înainte de iarna lui ’89, iar fetița și băiatul și-l amintesc drept Moș Gerilă. „L-am recunoscut după verighetă, iar fratele meu după bocanci. Și el și mama au complotat ca eu să mai cred”, se-mbujorează ca o floare Corina, care-l știe pe Moș de cînd gîngurea. ‘Nea Ilie iese și-acum din casă lăsînd în mintea copiilor, ai lui, ai vecinilor, ai oamenilor care-l opresc pe stradă să-l roage să vină cu ei, un fior ca un susur de viscol geros. „Poeziile li se șterg din gînd numai cînd îl văd pe Moșu’, unii rămîn înmărmuriți”, simte bătrînul cel mărunt și-ncărunțit de bunătate.
Mai mult de-o sticlă de vin n-a primit niciodată pentru că a ținut pe genunchi atîția pitici, nu-i Moș de-nchiriat. Cei doi frați i-au devenit spiriduși și dacă nici ei, nici crăciunița lui n-au vrut să meargă, vreodată, într-una din drumețiile de decembrie, ‘nea Ilie tot și-a acoperit chipul cu masca lui de cauciuc, cu barbă lungă, albă, s-a-nfofolit în halatul lui roșu și-a pornit să le pună în mîini copiilor darurile din debaralele părinților. În ochii și-n vocea lui, Moș Crăciun nu-i defel o-nchipuire. „Du-te-acasă și Moșul o să vină cît de repede”, șoptește el vrăjit. Și glasul lui aduce c-o pîine caldă și-un miros dulce de vatră.
Adaugă un comentariu