Cafeaua de la etajul nouă
1001 de chipuri 8 aprilie 2013 Niciun comentariu la Cafeaua de la etajul nouă 1Are aproape trei ani de cînd se cațără pe turnurile care țin în grijă zeci de familii pe fiecare din etajele sale. Niciodată în viața sa însă nu a visat cu ochii deschiși la culmile îndepărtate ale unui ținut muntos, de unde numele său să devină un ecou care și-ar croi loc printre crăpăturile unui gigant de piatră. Cu mîinile lejer întinse pe masă și mucul de țigară stins în scrumiera albăstruie, Cezar Cosmin, fără nici un fel de dezamăgire în glas, îmi spune „pentru că aveam nevoie de bani, de asta am devenit alpinist utilitar.”
Mai sorbim o gură de bere, după care aflu unde își petrece studenția. El este în anul al patrulea la Facultatea de Construcții și Instalații, „dar am reușit cumva să-mi împart timpul. Oricum slujba mea este mai mult una sezonieră, rar se mai întîmplă să muncesc în afara verii”. În acest anotimp, Cezar simte greutatea timpului, care te trezește de la ora șase dimineața și te aruncă înapoi în pat după ora 21. „Uite, știu că am început undeva cu stîngul, dar îți zic un lucru. Ce a început ca o slujbă, a ajuns o pasiune. La început mi se părea că totul avea să fie simplu. Să legi două noduri, cît de greu avea să fie”, îmi povestește tînărul pe un ton serios.
După cîteva incidente minore, a ajuns să țină de cont de orice alt fel de pericole l-ar putea paște la etajul zece deasupra nivelul pietonilor. „Am căzut și de la un metru-doi, odată mi s-a încurcat coarda, am picat și în gol. Dar apoi am văzut la știri alții care au pățit-o mai rău, și de atunci parcă învăț cîte ceva din acestea. Unul a murit pentru că nu și-a folosit coarda de siguranță.” Cezar însă nu pare deloc speriat cînd vede exemplele din ziare, din vorbele sale pare să devină chiar mai convins că a ales drumul cel bun, pentru toate momentele trăite atîrnat de o coardă.
Cezar simte greutatea timpului care te trezește de la ora șase dimineața și te aruncă înapoi în pat după ora 21.
Primul său instructor a fost Gabi, care l-a băgat în lumea aceasta și i-a arătat toate colțurile nevăzute de lumea dinafară. „Am văzut cum răsare soarele. Bine, la fel și alții. Dar eu l-am văzut astfel. O tanti de la etajul nouă deschide geamul și mă întreabă politicos. «Nu vrei o ceașcă de cafea băiețel?»”. Un telefon îi întrerupe firul, însă după ce termină discuția, reia din punctul în care se oprise, pe același ton calm și cu mîinile strîns împreunate.
„Atunci mă uit la Gabi, pentru că nu știam dacă ar trebui să accept. Gabi, plictisit se dădea huța cu coarda, mai facem și din astea. Oricum, atunci el începe să strige «Două tanti, faceți două».” Astfel cei doi ajung să bea o cafea atîrnați la etajul nouă al unui bloc, în timp ce privesc cum răsare soarele.
Verile și le petrece cățărat, iar restul anului merge la școală, dar nu duce un dor adînc de casă. Bicazul îl mai vizitează de trei-patru ori pe an, iar atunci mama lui încearcă să-l convingă să renunțe la alpinism. „Îmi ține morală, dar pare să se fi obișnuit cît de cît cu ideea. Prima dată m-a văzut într-o știre la televizor. Tata în schimb, dacă ar mai fi pe aici, era mai impunător și m-ar fi convins să renunț”. Cezar își lasă puțin capul aplecat, dar nu pentru mult timp și îmi spune că „am dreptul la libertate, așa mi-l exprim eu.”
Adaugă un comentariu