Cînd turiștii intră la apă
1001 de chipuri 12 mai 2010 Niciun comentariu la Cînd turiștii intră la apă 0Cum te plimbi vara prin Costinești, pe plaja de lîngă Obelisc, de te ia căldura de la soare sau prea multe grade, și vrei să te arunci în marea agitată, imediat vei auzi un fluierat puternic de undeva din spate. E Nicu Serafim, cu ochelari de soare și trening roșu, șeful salvamarilor din Costinești de mai bine de 30 de ani.
El și tinerii pe care-i are în subordine au grijă ca aventurierii care iau prea multă apă să naufragieze în siguranță, pe malul mării sau direct la dezintoxicare, atunci cînd e cazul. Lucrează de dimineață pînă seara și cînd îți vorbește e întotdeauna cu un ochi la tine și unul îndreptat spre mare, pentru că „niciodată nu știi cînd te ia valul”. Stă la etaj, pe terasa barăcii salvamarilor, și se bucură de briză. E mîndru de faptul că-i din Constanța, lucru pe care nu-l ascunde niciodată. „Așa sîntem noi, constănțenii, avem pielea mai sănătoasă, mai bătătorită de vînt”, se laudă de față cu cei care vin să-i ceară un sfat sau să mai schimbe o vorbă.
Cînd l-am vizitat prima oară, eram însoțit de o colegă de la Iași. Nicu i-a spus atunci, fără ezitare : „Păi, te muți și tu aici, la mare, nu? Doar n-am mai văzut moldovean să dea de bine și să se întoarcă”. Și glumele nu se opresc aici. „Sînteți studenți la Litere în Iași? Atunci trebuie să știți cum se numesc fanii moldoveni ai Stelei. Nu știți? Stiliști!”. Dar, pe cît de răutăcios uneori, pe atît de dedicat este meseriei. I-a organizat pe băieți astfel încît să păzească litoralul de pe mal, de la posturile special amenajate, dar să patruleze și în largul mării, astfel intervențiile devenind mai rapide de cîte ori e semnalat vreun accident.
Ziua de muncă e sărată
Pesemne a salvat multe vieți, că nu trece o oră fără să primească o vizită de la vreun prieten sau cunoscut. Nicu îi așteaptă pe fiecare, fără să se miște sau să schițeze vreun gest, și îi poftește politicos la masă. Astfel, în zilele în care nu intră la apă, mai aduce cîte o sticlă de doi litri de vin roșu, de butuc, din care bea cu măsură și servește cu generozitate pe oricine îl vizitează. Spune însă că alcoolul e principalul motiv pentru care apar accidente. „Așa fac tinerii, se îmbată, devin cocoși și apoi se duc în apă. Noi intervenim cît putem de repede, dar uneori e prea tîrziu”, povestește Serafim. Niciodată nu te lasă să pleci fără „sfatul salvamarului”, îndemnîndu-te ferm: „Dacă bei, stai pe uscat!”.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu