Coregrafii moldovenești
1001 de chipuri 22 octombrie 2014 1 comentariu la Coregrafii moldovenești 703
La prima preselecție pentru un ansamblu folcloric de dansuri populare, în anul 1976, un puști de zece ani ieșea din mulțimea comunei Pădureni, din județul Vaslui. „M-am născut dansînd”, spune fără să clipească Virginel Solomon care timp de 25 de ani a rămas tot la Ansamblul folcloric numit „Stejărelul”.
A început cu paşi simpli, doi la stînga şi doi la dreapta, doi în faţă şi doi în spate, dar pentru el asta nu a fost de ajuns. Sunetele bătăilor de picioare care se sincronizau cu muzica şi cu energia dată de instrumentişti, maeştri ai instrumentelor, îl făceau să repete paşii pînă la epuizare. A devenit copilul care trăia ca să danseze, fiind încurajat de părinţii care îi repetau mereu că-l moşteneşte pe bunicul care era primul la horele din sat. S-a dus vestea în ţară că este un ansamblu care rupe scena în Pădureni şi luni de zile au împărtăşit dansul tradiţional moldovenesc şi energia care vine odată cu el străinilor în pieţele și pe străzile Belgiei, Franței, Cehiei sau Ungariei. În fiecare an, altă ţară.
După 25 de ani dăruiţi ansamblului Stejărelul, a venit timpul să ceară mai mult de la această pasiune. S-a mutat în Huşi şi cu ajutorul dirijorului Valerică Petraru, dar şi cu susţinerea Directorului Casei de Cultură din oraş, au înfiinţat în anul 1999 Ansamblul „Trandafir de la Moldova”. Echipa de 24 de perechi şi 25 de instrumentişti au pus stăpînire pe Casa de Cultură. „Să fii coregraf al unui ansamblu presupune să te învîrţi într-un cerc al infinitului. Generaţiile vin şi pleacă. Acum lucrez cu 160 de copii, cei mai mici sînt de grădiniţă, pe unii dintre ei îi învăţ să meargă”, îmi spune zîmbind lăsînd să se vadă ridurile de la ochii care-i trădează cei 48 de ani.
Cei patru ani petrecuţi la Academia de Folclor alături de Marin Barbu i-a stins setea de paşi de dans popular autentic. Primăvara şi toamna colindau sate din Oradea, Dobrogea, Tîrgu Mureş şi învăţau paşi specifici zonei al jocurilor populare tradiţionale. Într-o zi i-a oprit pe cîţiva ţigani care veneau de la piaţă cu ceaune şi i-a invitat în Casa de Cultură. „Le-am pus melodia, mi-au dansat ei, le-am dansat eu. Cea mai bună metodă să înveţi dansul ţigănesc este să îţi arate chiar ei pentru că pare uşor, dar nu este. Stilul dansului este unul foarte complicat”, spune în timp ce observ că are o ţinută demnă pe care a deprins-o de-a lungul anilor de dans.
Anul 2014 l-a găsit predînd dans popular atît generaţiilor de la „Trandafir de la Moldova”, cît şi celor de la Ansamblul „Hora Vaslui”, trupe cunoscute în breasla dansatorilor din România. „Niciodată nu o să scoţi bani din aşa ceva. În cultură treburile sînt complicate. Vreau să învăț cît mai mulţi tineri ceea ce eu ştiu, pentru că dansul popular este pe moarte.”
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!