Cozonacul – înainte și după

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cozonacul – înainte și după 1

Sînt două categorii de gospodine printre raioanele din Carre­four zilele astea. Cele care fac co­zo­naci acasă și cele care și-i pro­cu­ră de pe rafturile cu produse de patiserie. Și în Carre­four Felicia, sînt repartizate proporțional. Re­țe­ta începe cu u­le­iul. Și nu de ori­ce fel, ci la pro­mo­ție. Pe fondul sticlelor stocate în baloți, cî­te­va băbuțe înfășurate în cîte do­uă broboade studiază a­ten­te e­ti­che­tele cu floarea-soarelui.

„Gicule!”, urlă una dintre cli­entele sexagenare către bărbatul ei din celălalt capăt al raionului, „Din ăsta de Țăndărei luăm, ai a­u­zit? E șase lei, Gicule!”, și o ia în pas tărăgănat spre soț cu bra­țele muncite încărcate de sticle de ulei. La trei-patru mărci în­so­ri­te distanță, cîțiva non-conformiști cochetează cu ideea de a ex­pe­rimenta cu uleiul de palmier, în bidoane de trei litri, care sea­mă­nă de departe cu o firmă ob­scură de detergent universal. Ni­că­ieri nu găsești făină mai ief­ti­nă ca-n Carrefour, nu? Fals. Un pic mai scumpă decît în magazinele căminelor din Tudor, fă­i­na aranjată în metri cubi de ar pu­tea le­jer să constituie materie primă pen­tru un dig. Asta ori niș­te tranșee imaginare care par to­tuși a fi fost străpunse de gloanțe pe alocuri, dovadă fiind mo­vi­li­țele de pudră albă de pe culoarele călcate în picioare.

Raionul cu tradiție

Sînt între „pîinici” și „ba­ghe­te” pe de o parte și „pîine graham” și „pîine de secară” pe de alta. Sînt calzi, apetisanți și aburesc ambalajul din folie de plastic, singurul aspect care-i separă de aceia autentici, din cuptorul din curte al bunicii. Și de asta sînt vînați de doamnele dichisite care-și împing alene coșurile pe lîngă secțiunea cu produse de pa­ti­serie. O angajată îmbrăcată în alb, cu părul prins bine la spate în cla­me, cară cu greu o ladă de co­zo­naci din magazie pentru a le dispune pe raft. Își șterge fruntea și se apleacă obosită spre ladă of­tînd. „Aprovizionăm de două săp­tămîni, în fiecare zi. Non-stop. Și abia facem față cererii. Iaca na, acum o oră am pus lotul ăsta și ia-i de unde nu-s”, se plînge fe­­me­ia sprijinindu-și mîna în șa­le. Se îndreaptă apoi, strigă la co­le­ga ei din spate și se întoarce cu în­că o ladă de cozonaci. Își în­dreap­tă boneta albă și se apucă de stocat. „Și mai e încă o săp­tă­mî­nă din asta de îndurat.”

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top