Cozonacul – înainte și după
1001 de chipuri 22 aprilie 2011 Niciun comentariu la Cozonacul – înainte și după 1Sînt două categorii de gospodine printre raioanele din Carrefour zilele astea. Cele care fac cozonaci acasă și cele care și-i procură de pe rafturile cu produse de patiserie. Și în Carrefour Felicia, sînt repartizate proporțional. Rețeta începe cu uleiul. Și nu de orice fel, ci la promoție. Pe fondul sticlelor stocate în baloți, cîteva băbuțe înfășurate în cîte două broboade studiază atente etichetele cu floarea-soarelui.
„Gicule!”, urlă una dintre clientele sexagenare către bărbatul ei din celălalt capăt al raionului, „Din ăsta de Țăndărei luăm, ai auzit? E șase lei, Gicule!”, și o ia în pas tărăgănat spre soț cu brațele muncite încărcate de sticle de ulei. La trei-patru mărci însorite distanță, cîțiva non-conformiști cochetează cu ideea de a experimenta cu uleiul de palmier, în bidoane de trei litri, care seamănă de departe cu o firmă obscură de detergent universal. Nicăieri nu găsești făină mai ieftină ca-n Carrefour, nu? Fals. Un pic mai scumpă decît în magazinele căminelor din Tudor, făina aranjată în metri cubi de ar putea lejer să constituie materie primă pentru un dig. Asta ori niște tranșee imaginare care par totuși a fi fost străpunse de gloanțe pe alocuri, dovadă fiind movilițele de pudră albă de pe culoarele călcate în picioare.
Raionul cu tradiție
Sînt între „pîinici” și „baghete” pe de o parte și „pîine graham” și „pîine de secară” pe de alta. Sînt calzi, apetisanți și aburesc ambalajul din folie de plastic, singurul aspect care-i separă de aceia autentici, din cuptorul din curte al bunicii. Și de asta sînt vînați de doamnele dichisite care-și împing alene coșurile pe lîngă secțiunea cu produse de patiserie. O angajată îmbrăcată în alb, cu părul prins bine la spate în clame, cară cu greu o ladă de cozonaci din magazie pentru a le dispune pe raft. Își șterge fruntea și se apleacă obosită spre ladă oftînd. „Aprovizionăm de două săptămîni, în fiecare zi. Non-stop. Și abia facem față cererii. Iaca na, acum o oră am pus lotul ăsta și ia-i de unde nu-s”, se plînge femeia sprijinindu-și mîna în șale. Se îndreaptă apoi, strigă la colega ei din spate și se întoarce cu încă o ladă de cozonaci. Își îndreaptă boneta albă și se apucă de stocat. „Și mai e încă o săptămînă din asta de îndurat.”
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu