Cronică de pe cîmpul cu gunoaie

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cronică de pe cîmpul cu gunoaie 5

Noroc de campania Let’s do it Ro­mânia! Noroc de vreo 20 de oa­meni, care și-au lăsat la o parte trebu­ri­le și timp de cîteva ore au adunat îm­preună aproape 1000 de kilograme de gunoi de pe pîrtia de schi din zona Sărăriei și din pădurea alăturată. Și, da­că s-au oprit din colectat resturile a­runcate de alții, a fost „nu pentru că nu mai era gunoi, ci pentru că nu mai a­veam saci”, după cum mi-a po­ves­tit, la un ceai călduț, Vasile Dorin.

In­giner în timpul liber, din „nevoia de a rezolva ceva care supără pe toată lu­mea”, a­-c­esta împreună cu cîțiva co­legi, participă la amenajarea parcu­ri­lor sau la curățărea locurilor pictate cu deșeuri de care toată lumea se plîn­­ge, dar puțini ajung să-și pună mănuși pe mîni și cu sacul în cealaltă să strîn­gă una cîte una, pungile și sticlele lă­sa­te la marginea străzilor, din „lipsa de conștiință, educare sau din lipsa a­pli­cării oricărei legi”.

Cînd au intrat în pădurea din nor­­dul orașului, au rămas uimiți. „Ma­rea sur­priză a fost cînd am găsit lucruri pe care nu ți le imaginezi că le-ai pu­tea găsi într-o pădure, cum ar fi, gră­ta­re de frigider, ștergătoare de la ma­și­nă sau cutii de șampon. A­di­că, cine vi­­ne la iarbă verde să se spe­le pe cap?”. Dar la fel de mare le-a fost și în­tristarea pentru că „solul era efectiv impregnat cu plastic și PET-uri, deci trebuia săpat pînă, poate, la 20-30 centimetri și tot ieșeau pungi de sub pămînt.” Din­co­lo de simpla im­pli­care, Vasile Dorin recunoaște că în lupta pentru natură vede trei pași im­portanți, „primul e să con­ști­en­ti­zezi că e nevoie de așa ceva, al doilea es­te să faci ceva, iar ultimul ar fi, în mă­sura în care poți să determini și pe cei­lalți să facă ce­va. Iar pentru că pu­țini se mai gîn­desc și la asta, tot ceea ce facem noi ar trebui repetat mereu și mereu.”

Schimb PET-uri pe o pîine

Numai de niște reguli care să fie res­pectate am avea nevoie sau de „un sis­tem bine pus la punct, care ur­mă­rește ideea reciclării”, așa cum se fa­ce și în Germania. Acum un an, cînd Vasile Dorin a ajuns într-unul din ma­ga­zinele pentru un bax cu șase sticle de plastic de bere a plă­tit 3.10 euro, 1.50 produsul și 1.60 PET-urile. Cu sti­clele goale, s-a întors la magazin și niște „mașini spe­ciale au identificat co­dul de pe fiecare și mi-au dat un bon, cu care de la caseria magazinului mi-am re­cu­perat banii. Îți dai sea­ma la noi cum ar dispărea din mediu toa­te am­ba­lajele dacă s-ar pune un preț pe ele, 10-20 de bani, toți oa­me­nii stră­zii le-ar strînge.”

Dintre toate campaniile la care a mers să ajute Vasile Dorin a văzut la Voinești „mai mulți oameni decît nu­mă­rul de puieți aduși pentru să­dit. E­rau părinți care au venit cu co­piii și cred că e o vîrstă foarte bună de la ca­re să începi făcînd ceva practic. Asta a fost chiar impresionant, nu te aș­tepți să vezi un copil de cinci ani la plan­tat copaci sau făcînd cu­ră­țe­nie pe cîmp.”

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top