Cu manechinele la cazarmă
1001 de chipuri 19 mai 2014 Niciun comentariu la Cu manechinele la cazarmă 15Cazarma Mare din Copou și-a deschis larg porţile pentru vizitatori sîmbătă seară, pe data de 17 mai cu ocazia celei de-a zecea ediţii a proiectului european Noaptea Muzeelor. Mulțimea ce s-a înghesuit în fața clădirii străjuite de doi militari a putut vedea, înainte de a intra în clădirea cazarmei, sceneta „Căldură mare” de Ion Luca Caragiale. Doar că „Domnul”, în loc să se dea jos din trăsură cum spune piesa, își face cu greu loc printre oamenii adunați ca boabele de fasole într-un sac și bate energic în ușa de la intrare. „Domnu-i acasă?”, îl întreabă bărbatul cu joben. „Da, dar mi-a poruncit să spui, dacă l-o căuta cineva, c-a plecat la ţară”, răspunde feciorul în hohotele copiilor așezați pe scările clădirii. Iar comedia continuă.
Pentru bărbații și tinerii din mulțime sceneta însă trece neobservată. Sînt prea ocupați să urmărească fiecare mișcare a manechinelor de la Kasta Morrely. Fetele nu par a fi deranjate că sînt încercuite din toate părțile de bărbați cu cîteva capete mai scunzi decît ele care le sorb din priviri și tastează de zor pe telefoanele deștepte.
Le lasă din mîini abia după ce ușile Garnizoanei se deschid, însă nu la fel de largi precum porțile pentru că doar o mică parte dintre cei adunați în curtea străjuită de militari reușește să intre la festivitatea de deschidere a evenimentului. Cei care au ajuns însă în sala micuță a expoziției stau îngămădiți ca niște sardine, iar vocea dr. Aurica Ichim, coordonatoarea Muzeului Unirii din Iași și a prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei abia au răzbit pînă la urechile celor prezenți.
Totuși, cei mai norocoși au putut să afle despre istoria Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” și despre faptele de vitejie ale soldaților descrise de Ioan Agrigoroaiei sau de generalul de brigadă dr. Vasile Roman. După scurta lecție de istorie parfumul de epocă a venit la fix atunci cînd a început balul din fața Palatului Oștirii. Cîțiva zeci de militari, îmbrăcați în haine albe pe care străluceau epoleții și butonii aurii, au acompaniat membrii trupei de dans sportiv „Reflex”. Două cupluri, retrase pe una dintre alei, se mișcă lent pe ritmurile molatice ale romanțelor. Cîteva fetițe dolofane, venite împreună cu părinții, au încercat și ele să imite tinerii care pluteau fără efort pe trotuarul din curtea unității. S-au lăsat duse acasă abia tîrziu în noapte, purtate în brațe de tații lor, cînd militarii au cîntat ultimile acorduri de vals.
Adaugă un comentariu