Cu tricolorul în piept
1001 de chipuri 28 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Cu tricolorul în piept 17Oamenii care încercuiesc statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii sînt asemenea unui covrig, din care doi jandarmi mușcă cu poftă încă de dimineață. „E semn de unire sau de infinit, mai ales azi. Uită-te bine acuma la ei, cînd se prind în horă ai zice că-s frați de sînge”, vorbesc aceștia între ei, punînd gluma pe seama oboselii pe care au adunat-o cu o seară înainte. Frigul care le învinețește mîinile oamenilor pare să le dea putere atunci cînd flutură stegulețele – tricolor și cînd le mai vine în minte vreo frîntură de vers patriotic pe care o îngînă.
În așteptarea citirii jurămîntului domnitorului Cuza, un grup de doamne îmbrăcate în costum popular își caută un loc de unde să poată cuprinde cu privirea scena, în timp ce încă mai fredonează despre „Ziua dreptății/ Ziua sfînt-a libertății.” De sub cojocul gros iese timid o mînă care ține steagul și îl flutură sus. Nu sînt din Iași și spun că „sînt venite de departe, cu autobuzul. În fiecare an venim să ne învîrtim în Hora Unirii. Asta ne-a mai rămas pur românesc”, îmi spune cea mai scundă din ele care încă nu-și poate opri picioarele din ritmul muzicii.
„Ponta pare mai înalt decît la televizor, da pe Antonescu nu-l văd.”
Puțin mai încolo, stă cu ochii ațintiți către scenă un grup de pensionari care a ieșit din casă să-l compare pe Crin de la televizor cu cel din realitate. Sînt urcați pe marginea statuii și analizează de la stînga la dreapta oamenii politici care urcă pe scenă. „Ponta pare mai înalt decît la televizor, da pe Antonescu nu-l văd.”
După ce se pun de acord că trebuie să fie undeva prin spatele scenei, puțini mai sînt atenți la discursurile pregătite de aceștia, dînd din mînă a deznădejde. „Am mai auzit promisiunile astea de cel puțin trei ori: la televizor, în timpul campaniei, acuma și de fiecare dată”, spune c-un ton glumeț un bătrînel care poartă în piept o insignă cu 24 ianuarie. Ochii îi umblă iute după orice îi atrage atenția și îl atinge ușor pe umăr pe cel cu care împarte bucata de statuie cînd din mulțime răsare coroana de flori a lui Miron Cozma. „Mai înaiinte o spus că el nu stă între ciocoii ăștia și merge să depună de unu’ singur.” Din păcate însă, nu reușește să treacă de jandarmi, așa că exclamă cu un aer victorios că o să le arăte mîine de ce poate fi în stare.
Mulțimea se strînge ca un ciorchine în jurul oamenilor politici care trec să dea mîna cu fiecare, iar de jos se văd doar camerele de filmat care îi înconjoară. Oamenii mărturisesc că au votat „unde trebuie”, iar ei strîng mîna fiecăruia, confirmînd din cap celor care îi supraveghează că îi pot lăsa să se apropie. În drumul lor către centrul orașului, aceștia merg cu un pas domol, în contradicție cu cel al cetățenilor care aleargă să îi atingă, să îi vadă mai de aproape. Însă la intrarea în Biserica „Trei Ierarhi”, se uită de orice legămînt al unirii și intră pe rînd doar „cei cu renume, noi, oamenii de rînd ne uităm de la poartă.”
Adaugă un comentariu